HRVATICE MASOVNO RAĐAJU DECU, ALI U NEMAČKOJ: Evo koliko se beba rodilo za 17 godina! ŠOK!
Foto: Profimedia

ISELJAVANJE

HRVATICE MASOVNO RAĐAJU DECU, ALI U NEMAČKOJ: Evo koliko se beba rodilo za 17 godina! ŠOK!

Hrvatska -

Dok u Hrvatskoj rapidno pada broj rođenih, broj hrvatskih državljanki koje rađaju u Nemačkoj se povećava. Od 2000. do kraja 2017. hrvatske državljanke u Nemačkoj su rodile 54.438 dece.

Posledice iseljavanja najbolje se vide po ovim podacima sažetim u analizi pod nazivom "Rađanje Hrvatica u Nemačkoj" koju je izradio dr Ivan Čipin, rukovodilac Centra za longitudinalne populacijske studije (CLPS) pri Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Analizu je napravio koristeći podatke nemačke Federalne statističke organizacije.

U analizi koju je objavio na stranicama Centra za longitudinalne populacijske studije, stoji kako su od 2000. do kraja 2017. hrvatske državljanke u Nemačkoj rodile 54.438 dece. S druge strane, od 2010. do 2017. je prosečna stopa ukupnog fertiliteta iznosila oko 1,4 dece po ženi u reproduktivnom razdoblju što je, zaključuje Čipin, otprilike na sličnom nivou iste stope zabeležene u Hrvatskoj u tom periodu.

Deca u Nemačkoj rođenjem ne dobijaju nemačko državljanstvo

"Upravo od 1. januara 2000. godine nemačko zakonodavstvo detetu kojem su oba roditelja stranci omogućilo je sticanje nemačkog državljanstva rođenjem ako jedan od roditelja ima dozvolu boravka i legalno boravi u Nemačkoj najmanje osam godina. Povezano s tim, udeo dece koje su rodile majke s hrvatskim državljanstvom, a koja rođenjem nisu stekla nemačko državljanstvo, smanjio se s 18 odsto 2000. na svega 5 procenata u godinama pre ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Nakon 2013. taj broj počinje da raste, tako da ih je u posljednje dve godine oko 45 procenata, što je rezultat znatnijeg doseljavanja", ističe Čipin.

Od dece koja su, kaže, rođena u braku, a takvih je u posmatranom razdoblju preko 80 procenata, oko 55 odsto očeva imalo je hrvatsko državljanstvo, 30 odsto nemačko, a 10 odsto očeva državljanstvo zemlje koja nije članica EU, a preostali očevi državljani su drugih EU zemalja ili retko neevropskih zemalja. U poslednjih par godina udeo očeva s hrvatskim državljanstvom prešao je brojku od 70 procenata, dok je udeo s nemačkim državljanstvom pao ispod 20 odsto što je opet povezano s pojačanim doseljavanjem iz Hrvatske.

Podaci objavljeni u analizi pokazuju da je u prvih pet godina od ulaska Hrvatske u EU, u Nemačkoj znatno povećan broj hrvatskih državljanki koje su se tamo porodile, ali čija deca nisu rođenjem dobila nemačko državljanstvo. Tako je od 2013. do 2017. godine u Nemačkoj rođeno 4.870 dece, čije su majke hrvatske državljanke, a deca im nisu stekla državljanstvo.

Kurir.rs/ Index.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track