HRVATSKA MINISTARKA BESNA POSLE SKANDALA U ŠKOLI: Žigosao drugarici USTAŠKI SIMBOL za vreme časa, a za direktora to nije nasilje?!
Foto: AP i Zadarski.hr/ Arif Sitnica, Foto: AP, Arif Sitnica/Zadarski list

NASILJE U ZADRU

HRVATSKA MINISTARKA BESNA POSLE SKANDALA U ŠKOLI: Žigosao drugarici USTAŠKI SIMBOL za vreme časa, a za direktora to nije nasilje?!

Hrvatska -

Hrvatska ministarka nauke i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je da smatra u potpunosti neprimerenim izjave direktora zadarske Ekonomsko-birotehničke škole o slučaju vršnjačkog nasilja i da oštro osuđuje sve izjave kojima se grubo diskriminišu učenici u odnosu na program koji pohađaju.

Komentarišući slučaj u kojem je učenik zadarske Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole užarenim vrhom upaljača u obliku slova "U" opekao školsku koleginicu i kolegu, direktor škole Jozo Dragić za N1 televiziju rekao je da nije reč o "posebno teškom delu" te da je u pitanju bila "samo dečja igra".

"Izjave direktora u Zadru o slučaju vršnjačkog nasilja u školi smatram u potpunosti neprimerenima. Posebno jer je odgovoran za zakonitost rada i stručni rad školske ustanove", rekla je ministarka Divjak.

Osim toga rekao je da se "takvi mali incidenti događaju" zadnjih godina otkako su se u školu počeli upisivati učenici po individualizovanom i posebnom programu, odnosno, kako je rekao, "učenici s poteškoćama u razvoju".

"Oštro osuđujem sve izjave kojima se grubo diskriminišu učenici u odnosu na program koji pohađaju. U našem sistemu svi učenici su jednako vredni i ravnopravni, a direktori su dužni da takav sistem čuvaju i jačaju", rekla je ministarka Divjak.

Ministarstvo nauke i obrazovanja u četvrtak je u zadarsku školu uputilo prosvetnu inspekciju, a u slučaj se uključila i zadarska policija.

Načelnik zadarske kriminalističke policije Boro Mršić potvrdio je na konferenciji za novinare kako se "stručna služba škole uključila pravovremeno", te da će po okončanju istrašivanja o svemu obavestiti Centar za socijalni rad i nadležno državno tužilažtvo. Dodao je da je policija obaveštenje o događaju primila od medija.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: AP i Zadarski.hr/ Arif Sitnica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track