AKO SE NEKO PITA ZAŠTO SU SPLITSKI HULIGANI NAPALI SRPSKE VATERPOLISTE, ODGOVOR JE - ZATO ŠTO MOGU! Tekst hrvatske novinarke podigao buru: Hrvatska je zemlja NASILJA!
Foto: Pritnscreen Youtube

REAGOVANJE

AKO SE NEKO PITA ZAŠTO SU SPLITSKI HULIGANI NAPALI SRPSKE VATERPOLISTE, ODGOVOR JE - ZATO ŠTO MOGU! Tekst hrvatske novinarke podigao buru: Hrvatska je zemlja NASILJA!

Hrvatska -

U Hrvatskoj ne jenjavaju reagovanja na napad na srpske vaterpoliste, koji se dogodio u subotu na splitskoj Rivi.

Jutarnji list piše da je Hrvatska zemlja nasilja u kojoj huligani napadaju sportiste, šamaraju devojke, a govor mržnje je sveprisutan i sve to, kako se navodi, - zato što im se može.

"Ako se neko pita zašto su splitski huligani napali vaterpoliste Crvene zvezde, koji su sedili na Rivi i pili kafu, a jedini im je greh bio taj što su bili u trenirkama s klupskim obeležjima, evo mu jednostavan odgovor - zato što mogu", piše u komentaru Ivanka Toma. Autorka kaže da je "Hrvatska zemlja nasilja" i dodaje da to nije preterivanje.

"Nasilje i huliganizam odavno nisu rezervisani za visokorizične fudbalske utakmice niti su tek povremena prateća pojava uz pijanke na seoskim zabavama", piše Toma. Mladićima je, kaže, postalo normalno išamarati devojku, a mlaćenje žene i dece nešto je što mnogi doživljavaju kao deo porodičnog rituala. "Ima direktora škola, poput onog Ekonomske u Zadru u kojoj se dogodilo žigosanje za vreme nastave, kojima vršnjačko nasilje nije ništa posebno. Verbalno, a nedavno gotovo i fizičko nasilje deo je repertoara koji politika servira iz Sabora", navodi autorka. Konstatuje da je u Hrvatskog "govor mržnje je sveprisutan, a na njega se slabo ili nikako reaguje".

Policija, ističe, ne podnosi prijave za upotrebu fašističkih simbola, a vlada pemijera Andreja Plenkovića, kako kaže, "izbegava to zakonski da reguliše". "Kruna svega su naša policija i sudovi. Policajci koji neretko ženu koja je došla da prijavi porodično nasilje otprave kući s porukom neka se javi ako je opet izlema. Uostalom, nije li ministarka Nada Murganić porodično nasilje požeškog župana prokomentarisala rečima: “Tako je to u braku”, podsetila je Toma.

Kao krunu svega, autorka ističe, hrvatske sudove za koje kaže da, kada se nešto i pokrene, uspeavaju da "ubiju" postupak dok ne izgubi svaki smisao. "Uzmimo Daruvarca koji je prebio 18-godišnju Zadranku. Sud je pustio na slobodu nasilnika bez ikakvih mera opreza, znajući pritom da ima dvojno državljanstvo i može se zauvek skloniti u BiH. I zašto bi se onda splitski huligani bojali da će biti momentalno uhapšeni i kažnjeni? Imaju razloga da veruju da neće biti sankcionirani što su napali Srbe", zaključila je Toma.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Printscreen/ Youtube

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja