Najnovije vesti

HRVATI U ŠOKU! PREDSEDNIK EVROPSKOG PARLAMENTA TAJANI ZAPREPASTIO GOVOROM U TRSTU:  Živele italijanske Istra i Dalmacija! Živeli prognani i vrednosti Italije! (VIDEO)
Foto: Printscreen Twitter

skandal

HRVATI U ŠOKU! PREDSEDNIK EVROPSKOG PARLAMENTA TAJANI ZAPREPASTIO GOVOROM U TRSTU: Živele italijanske Istra i Dalmacija! Živeli prognani i vrednosti Italije! (VIDEO)

Hrvatska

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani održao je takav govor u Bazovici, gradu kraj Trsta, da je Hrvatska u šoku.

 

On je na ceremoniji obeležavanja Dana sećanja na žrtve egzodusa Italijana iz Istre, Rijeke i Dalmacije posle Drugog svetskog rata, kazao da Trst simboliše nacionalni identitet Italijana i da je stanovništvo te oblasti jako patilo posle rata jer je bilo prisiljeno da napusti područje u kojem je živelo.

 

"Na kraju su, zahvaljujući istini i pravdi, pobedili, i stoga danas slavimo uspomenu na te strašne godine i nadamo se da se ovo više nikada neće dogoditi", rekao je on.

 

"Kao Italijan, kao patriota, kao predsednik Evropskog parlamenta, uradiću sve što je u mojoj moći da obezbedim da Brisel ne prestane da rasvetljava ono što se dogodilo u ovom delu Italije", obećao je Tajani.

"Živeo Trst, živela italijanska Istra, živela italijanska Dalmacija. Živeli prognani i živele vrednosti naše domovine", uzviknuo je on na kraju.

 

Na ovaj govor prva je reagovala slovenačka poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon, koja je Tajaniju poslala pismo.

 

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Printscreen Twitter

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...