Najnovije vesti

TAJANI POJASNIO IZJAVU, ALI HRVATSKI VRH UDARIO PO NJEMU Kolinda i Plenković jasni: To je za svaku osudu
Foto: EPA/Clemens Bilan, EPA/Julien Warnand

bruka

TAJANI POJASNIO IZJAVU, ALI HRVATSKI VRH UDARIO PO NJEMU Kolinda i Plenković jasni: To je za svaku osudu

Hrvatska

Hrvatski državni vrh oštro je reagovao na izjavu predsednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija u kojoj je slavio italijansku Istru i Dalmaciju, a predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović poručila je da su revizionizam i iredentizam neprihvatljivi.

"Temelji Evropske unije i njenih institucija ne počivaju na takvim vrednostima. Odlučno odbacujem i osuđujem pokušaje menjanja istorije i posezanje za hrvatskom teritorijom. O tome ću izvestiti italijanske i evropske institucije", izjavila je Grabar-Kitarović, prenosi hrvatski N1.

 

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je ranije danas da je iznenađen Tajanijevom izjavom i najoštrije je osudio, naglasivši kako ona "ima naznake teritorijalnih pretenzija i revizionizma", prenosi Index.

 

On je dodao da se toj izjavi najoštrije protive i Vlada i HDZ koji je deo političke grupacije Evropskih naroda, kao i Forca Italija, stranka bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija u kojoj je i Tajani.

 

"Danas sam razgovarao s Tajanijem. Kazao sam mu da smo bili izrazito nezadovoljni takvom izjavom koja je neprimerena, te smo zatražili pojašnjenje", rekao je Plenković.

 

On je dodao da nije očekivao takvu izjavu od Tajanija s kojim je, kako kaže, dosad imao vrlo kvalitetan odnos, u svim mogućim situacijama saradnje.

 

Iz Tajanijevog kabineta poručili su da je on govorio u istorijskom kontekstu, a predstavnik njegovog kabineta rekao je da Tajanijeva izjava nije dobro interpretirana, kao i to da on ništa loše nije mislio.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...