Najnovije vesti

TAJANI O ITALIJANSKOJ ISTRI I DALMACIJI: Nisam hteo nikog da vređam! Spreman sam da posetim i mesto gde su stradali i Hrvati i Slovenci
Foto: EPA

umirivanje

TAJANI O ITALIJANSKOJ ISTRI I DALMACIJI: Nisam hteo nikog da vređam! Spreman sam da posetim i mesto gde su stradali i Hrvati i Slovenci

Hrvatska

LJUBLJANA - Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani, koji je razbesneo hrvatske i slovenačke političare izjavom o "italijanskoj Istri i Dalmaciji", izrazio je žaljenje ako su njegove reči o italijanskoj Istri i Dalmaciji pogrešno shvaćene i rekao je da je spreman da poseti nekadašnji nacističko-fasistički logor u Trstu, u kom je ubijeno više hiljada Jevreja, italijanskih antifašista, ali i Slovenaca i Hrvata, tokom Drugog svetskog rata.

Tajani je to rekao pošto ga je slovenačka političarka i evropska komesarka za saobraćaj Violeta Bulc pozvala da zajedno odaju počast žrtvama ubijenim kod jame Bazovice i logor Risiera di San Saba u Trstu, prenosi Hina pozivajući se na mariborski list Večer.

foto: EPA

Violeta BHulc

"Istorija je istorija, ali iz nje učimo i tako postajemo mudriji. Zato vas pozivam da zajedno obiđemo žrtve Bazovice i žrtve logora Risiera", navela je Bulcova u prepisci na Tviteru, na šta joj je Tajani odgovorio da je "spreman" da to uradi

.

Bulcova je Tajaniju, pošto je u nedelju, tokom ceremonije obeležavanja Dana sećanja u italijanskoj Bazovici, Istru i Dalmaciju nazvao italijanskom, poručila preko Tvitera da se tako nešto ne očekuje od evropskih lidera.

"Falsifikvanje istorijskih činjenica na slovenačko-italijanskoj granici nije prihvatljivo. Evropska priča utemeljena je na miru, solidarnosti i jedinstvu", poručila je Bulcova.

Tajani je prethodno izrazio žaljenje ako su njegove reči o "italijanskoj Istri i Dalmaciji" pogrešno shvaćene.

"Meni je žao ako su moje reči krivo protumačene. Nisam hteo nikoga da uvredim, samo sam hteo da pošaljem poruku da se ono što se tada dogodilo nikada ne ponovi", rekao je Tajani na početku plenarne sednice EP u Strazburu.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...