NOVA BLAMAŽA HRT: Novinar ocrnio Dablin i Irsku, a onda anketirao Hrvate koji žive tamo! Objasnili mu zašto ih tamo svake godine ima 5.000 više (VIDEO)
Foto: Printscreen/ Youtube, Profimedia

ludilo

NOVA BLAMAŽA HRT: Novinar ocrnio Dablin i Irsku, a onda anketirao Hrvate koji žive tamo! Objasnili mu zašto ih tamo svake godine ima 5.000 više (VIDEO)

Hrvatska -

HRT je predstavio novi kratki serijal koji će se emitovati u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, a u kojemu će, kako kažu, pokušati da objasne zašto je Irska Hrvatima toliko atraktivna.

Novinar Branimir Farkaš u prilogu pojašnjava kako se u Irsku odselilo 30.000 Hrvata, a 5.000 ih navodno doseljava svake godine. Kako pišu, Irska je postala najveće hrvatsko ostrvo.

Nakon kratke sekvence s iskustvima anketiranih Hrvata u Dablinu, koji su odgovarali na pitanja o životu u Irskoj i eventualnom povratku, novinar u offu nudi svoje viđenje "mračnog i negostoljubivog" Dablina. Novinarov opis "negostoljubivog" grada u potpunom je kontrastu s anketiranim Hrvatima koji odreda tvrde kako im je u Irskoj odlično.

"Dočekao nas je negostoljubivi Dablin. Hladan, ledena kiša, vetar sa Severnog mora. Sunce izlazi tek u 15 do 9, rano se smrači. Možda i zato većina naših sagovornika ipak razmišlja o povratku. Ali, tamo su. Zašto je ta sjeverna zemlja tako privlačna Hrvatima? Jesmo li kod kuće nešto opasno zeznuli? Budite s nama i idućeg utorka, kad ćemo pokušati odgonetnuti tajnu irskog uspeha", govori novinar HRT-a.

Koliko njegove riječi nisu u skladu s prilogom koji sledi, govore i iskustva odseljenih Hrvata.

"Ja sam Petra iz Zagreba, u Dablinu sam već pet godina. Radim u IT sektoru, sad sam trenutno menadžer i ne vraćam se zasad u Hrvatsku. Jako mi se sviđa Irska", kaže jedna Hrvatica.

"Zovem se Matija Martinić, ja sam iz Rijeke. Preselio sam se u Zagreb, a onda u Dablin. Tu u Dablinu radim u jednoj informatičkoj firmi, tu sam negdje sedam, osam meseci, a možda se jednom vratim u Hrvatsku", priča Riječanin.

"Moje ime je Ivan Babin, dolazim iz Zagreba. Trenutno sam u Irskoj, u Dablinu, četiri i po godine. Zaposlen sam u hotelijerstvu, u svojoj struci. U Dablinu se osećam odlično. Stvari koje možda fale ljudima iz Hrvatske, iz Zagreba, razmišljam da su možda porodica, prijatelji, nekakav drukčiji način života. Trenutno nam sve ovde odgovara, ali u nekakvoj budućnosti, bližoj ili daljoj, sigurno se vidimo nazad u Hrvatskoj", objašnjava Zagrepčanin.

"Ja sam Ana, doselila sam se u Dablin pre četiri godine i par meseci s tadašnjim dečkom, sada mužem Ivanom. Radim u sektoru zdrave hrane, a inače dolazim iz Zagreba. Ovde nam je super, ali ipak se jednog dana planiramo da vratimo u Hrvatsku jer na fale jako naši prijatelji, naše porodice i jednostavno naš hrvatski život", kaže Zagrepčanka.

"Dobar dan, ja sam Ivan Stojanović, vlasnik kompanije Ajriš rekruter, irske agencije za zapošljavanje u Dablinu. U Irsku sam došao pre dvadeset godina. Radio sam prvo za Majkrosoft prvih pet godina, a onda osnovao svoju firmu koju vodim dan danas. Pitali ste me da li bi se vratio u Hrvatsku. Verojatno i bih, ali ne bih nikad svoje poslovanje preselio u Hrvatsku", smatra vlasnik irske kompanije.

"Moje ime je Hana, dolazim iz Jastrebarskog i imam 27 godina. Živim u Dablinu zadnje 4 godine i suvlasnica sam Inkognito eskejp ruma. Ujedno studiram na koledžu. Volela bih da se vratim u Hrvatsku jer mi fale prijatelji, porodica i hrvatski način života. I bez obzira na ekonomsko stanje, volela bih ostatak života provesti u blizini svojih", otkriva mlada Hrvatica.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track