Najnovije vesti

DNEVNIK ANE FRANK IZBAČEN IZ LEKTIRE U HRVATSKOJ! POKRENUTA PETICIJA PROTIV OVE SKANDALOZNE ODLUKE: Holokaust nije tema koja sme da se preskoči! Ovo je put u ponavljanje svih najgorih grešaka!
Foto: Youtube/Printscreen

nerazuman odnos vlade prema istoriji

DNEVNIK ANE FRANK IZBAČEN IZ LEKTIRE U HRVATSKOJ! POKRENUTA PETICIJA PROTIV OVE SKANDALOZNE ODLUKE: Holokaust nije tema koja sme da se preskoči! Ovo je put u ponavljanje svih najgorih grešaka!

Hrvatska

Zbog izbacivanja "Dnevnika Ane Frank" iz hrvatske lektire, na internetu je pokrenuta peticija da se revidira ova nerazumna odluka.

"Dnevnik Ane Frank" je nestao s spiska školske lektire. Ne znamo zašto je nestao, ali znamo da je ovo delo izuzetno važno za razumevanje koliko daleko može da ide ljudsko zlo u jednom mračnom vremenu. Smatramo da Holokaust nije tema koja sme da se preskoči u nastavi hrvatskog jezika. Tražimo da se ova knjiga vrati na spisak školske lektire", stoji u tekstu peticije.

Deca, naime, više neće morati da čitaju "Lovca u žitu", "Nepodnošljivu lakoću postojanja", kao ni brojne druge domaće i strane savremene autore, ali ni "Dnevnik Ane Frank".

Zbog ove odluke pobunilo se i Hrvatsko društvo pisaca, poručivši kako je popis lektire "kafkijanska noćna mora".

Istovremeno, nezavisni saborski poslanik Bojan Glavašević poručio je da je odnos prema knjizi "Dnevnik Ane Frank" ilustrativan primer odnosa vlade prema Holokaustu koji pokazuje duboko nerazumevanje činjenice da je odbijanje suočavanja s prošlošću direktan put u ponavljanje svih najgorih grešaka.

"To nije bilo kakva knjiga, ovo je jedan u nizu znakova procesa koji je nameran, a mogu ga opisati kao kolektivno programiranje zaborava", rekao je Glavašević.

On je podsetio da su generacije mladih Evropljana, njihovih očeva majki i deda prošle, makar na brzinu, kroz to delo.

"To je neka vrsta intelektualne i emocionalne vakcine i da nije bilo nje današnji bi svet bio neuporedivo gori nego što jeste", rekao je Glavašević i pozvao hrvatsko društvo da reaguje.

"Dnevnik Ane Frank" svedočanstvo je o svakodnevici odrastanja u strahu, skrivanju i izolaciji. Zapisi jevrejske devojčice Ane postali su lektira mnogoj deci širom sveta.

Knjiga je prodata je u više od 30 miliona primeraka i prevedena na 67 jezika.

Kurir.rs/24sata.hr Foto: Youtube/Printscreen

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...