VEĆI VERNICI OD PAPE: Hrvati su najreligiozniji od svih katolika u Evropi, ali prvih 5 mesta na listi drže PRAVOSLAVCI! Evo na kom mestu su SRBI! (VIDEO)
Foto: Profimedia

istraživanje

VEĆI VERNICI OD PAPE: Hrvati su najreligiozniji od svih katolika u Evropi, ali prvih 5 mesta na listi drže PRAVOSLAVCI! Evo na kom mestu su SRBI! (VIDEO)

Hrvatska -

Iako se u javnosti često tvrdi da su Hrvati najveći vernici u Europi, američki istraživački centar Pju dokazao je da to baš i nije tako. Naime, prema udelu visokoreligioznih osoba, Hrvatska je zauzela 'tek' sedmo mesto u Evropi, a taj procenat iznosi solidnih 44 odsto.

Ali, jedna pretpostavka se ipak pokazala tačnom: Hrvati su vodeća zemlja Europe u konkurenciji država s većinski katoličkim stanovništvom, a odmah iza njih je Poljska.

Amerikanci su na zanimljiv način došli do tog podatka. Ispitanike nisu pitali o subjektivnom osećaju njihove religioznosti, već su ih 'provukli' kroz četiri kategorije, a to su važnost religije, pohađanje verskih službi, učestalost molitve i vera u Boga. Da bi nekoga ocenili visokoreligioznom osobom, taj je u barem tri kategorije dao odgovor koji bi ga mogao svrstati među 'velike vernike'.

Takođe, među njih su svrstali i one koji su se afirmativno odredili u dve kategorije, ali pod slovom da se u preostale dve nisu sasvim ogradili.

Što su Hrvati rekli? U Boga, s apsolutnom sigurnošću, veruje nas 57 odsto, 42 odsto Hrvata tvrde da im je vera vrlo važna u životu, a 40 odsto ih se svakodnevno moli i bar jednom mesečno odlazi na verske službe.

Zanimljivo, pet najreligioznijih zemalja Evrope su države s većinski pravoslavnim stanovništvom. Pokazalo se da su najveći vernici Rumuni – 55 odsto ih je visokoreligiozno, zatim slede Jermeni (51), Gruzijci (50), Grci (49) i Moldavci (47). Na samom dnu, kao jedine zemlje s udelom manjim od 10 odsto visokoreligioznih osoba našle su se Češka, Danska i Estonija.

Kurir.rs/100 posto

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja