NOVI VOJNI SAVEZ NA NAŠOJ GRANICI: Hrvati i još 4 zemlje udružuju armije, komandovaće im jedan centar!
Foto: AB Forces News Collection / Alamy / Alamy / Profimedia

U KOMŠILUKU

NOVI VOJNI SAVEZ NA NAŠOJ GRANICI: Hrvati i još 4 zemlje udružuju armije, komandovaće im jedan centar!

Hrvatska -

Hrvatska, Mađarska, Slovačka i Slovenija, te Austrija koja nije članica NATO potpisale su pismo namere o uspostavi Regionalne komponentne komande za specijalne snage (R-SOČ), koja bi trebalo znatno da poboljša sposobnosti tih snaga.

Četiri zemlje saveznice NATO, pod vodstvom Mađarske, zajedno sa Austrijom, radiće zajedno na formiranju R-SOČ-a za male zajedničke operacije, saopštio je NATO, prenela je Hina.

Pismo namere potpisano je juče na marginama dvodnevnog sastanka ministara odbrane zemalja članica NATO.

"Ta komanda izuzetno će povećati sposobnosti tih pet država da efikasno koriste svoje specijalne snage. Nestalna struktura R-SOČ-a omogućuje svakoj od učesnica da svoj doprinos koristi odvojeno, a istovremeno će imati koristi od integrirane strukture R-SOČ-a, kada se aktivira za raspoređivanje", kaže se u saopštenju NATO.

Nova komanda razvijaće se u skladu sa standardima NATO, koristeći stručno znanje sedišta za NATO specijalne operacije u Monsu, u Belgiji.

Komanda je prvenstveno namenjena operacijama EU i NATO, ali će moći da učestvuje i u ostalim multilateralnim misijama, vežbama i treninzima.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track