ORKANSKI PAKAO NA JADRANU: U Italiji vetar srušio zid i ubio dva starca, ulice u Splitu zatvorene zbog crepa i stakla koje leti (VIDEO)
Foto: Screenshot

nevreme

ORKANSKI PAKAO NA JADRANU: U Italiji vetar srušio zid i ubio dva starca, ulice u Splitu zatvorene zbog crepa i stakla koje leti (VIDEO)

Hrvatska -

Orkanski vetrovi rušili su danas dveće i zidove u Italiji i izazvali najmanje tri smrtna slučaja.

Vetrovi orkanske jačine pogodili su i veliki deo hrvatske jadranske obale, gde su oštećena vozila, polomljeni prozori i poremećen saobraćaj. Hrvatska meteorološka služba javila je da su naleti vetra u Splitu dostizali i 191 kilometar na sat.

Italijanska novinska agencija Ansa javila je da je vetar srušio zid na imanju kod Frosinonea u centru Italije kada su poginula dva čoveka u 70-im godinama. Državna televizija RaiNews24 javila je da je jedan vozač poginuo kada je na njega i njegovo vozilo palo drvo u Gvidoniji, predgradju Rima.

Blizu Napulja, drvo je palo i povredilo ženu i njenu ćerku tinejdžerku. Turski teretni brod nasukao se zbog jakih vetrova kod Barija, a zbog uzburkanog mora tegljač nije mogao da ga izvuče.

Zbog naleta vetra prekinut je trajektni saobraćaj za Kapri, Iskiju i Eolska ostrva, gde je sneg koji retko pada pokrio vulkan Stromboli. U Hrvatskoj, nekoliko manjih požara podstaknutih vetrom izbili su u centralnom delu dalmatinske obale. Jedan vatrogasac lakše je povređen u gašenju požara.

Agencija Hina javlja da je aktivno nekoliko požara na području Šibensko-kninske županije i na području Splitsko-dalmatinske županije. Zatražena je vremenska prognoza od Hidrometeorološkog zavoda za to područje da bi se videlo da li će do kraja dana moći da se angažuju kanaderi da pomognu vatrogascima u gašenju požara.

Velik broj trajektnih, brodskih i katamaranskih linija je u prekidu u Hrvatskoj, a uprkos jakom vetru, mali avion koji je imao problem sa nedostatkom goriva uspeo je da sleti na aerodrom u Splitu, navodi hrvatska agencija.

Neke ulice u Splitu i okolnim mestima zatvorene su zbog stakla i crepova koji lete. U Banskom u Bugarskoj takmičenje za superveleslalom na svetskom kupu u skijanju otkazano je zbog lošeg vremena.

Kurir.rs/Beta

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track