Najnovije vesti

TIMERMANS: Slovenija i Hrvatska moraju same da reše granični spor!
Foto: EPA / Stephanie Lecocq

potpredsednik evropske komisije

TIMERMANS: Slovenija i Hrvatska moraju same da reše granični spor!

Hrvatska

Slovenija i Hrvatska moraju same da reše granični spor i došlo je vreme da se dve države dogovore kako primeniti arbitražno rešenje, poručio je potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans.

U razgovoru za Slovenačku televiziju, Timermans je rekao da mora da postoji način da se taj spor reši, prenosi portal Seebiz.

 

"One to moraju učiniti same, Evropska komisija nije stranka u tom procesu", kaže Timermans povodom misljenja u Sloveniji da bi Komisija trebalo odlučnije da posreduje u sporu ili da se pridruži tužbi Slovenije koju je protiv Hrvatske povela pred sudom EU-a u Luksemburgu oko arbitraže.

foto: EPA / J.J.Guillen

Upozorio je da nerešavanje tog pitanja može imati negativni uticaj u regionu.

 

"Kakav je to onda uzor za druge ako se EU bude širila na područje u kome je toliko graničnih sporova", upitao je Timermans. 

 

On je odbacio ocenu da je Komisija bila neuspešna kad je reč o hrvatsko-slovenačkom graničnom sporu i naveo da se o tome Evropska komisija dovoljno jasno izrazila, te da je arbitraža dala rezultat i da to sada treba primeniti u obe države članice.

 

Timermans je u Sloveniji bio gost predsednika Socijalnih demokrata (SD) Dejana Židana pred predstojeće izbore za Evropski parlament.

 

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / Stephanie Lecocq

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...