HRVATI NA SEDATIVIMA: Na lekove za smirenje godišne potroše 13 miliona evra!
Foto: Profimedia

na lekovima

HRVATI NA SEDATIVIMA: Na lekove za smirenje godišne potroše 13 miliona evra!

Hrvatska -

Gotovo 90 miliona kuna (oko 13 miliona evra) godišnje Hrvati troše na lekove za smirenje.

Ova suma se odnosi na niz lekova, u koju osim za smirenje spradaju i poput oni koji se prepisuju kod šizofrenije i niza drugih duševnih bolesti. Međutim zabrinjavajuće je što potrošnja lekova za smirenje i za spavanje u hrvatskoj raste iz godine u godinu. U toj kategoriji, prema dostupnim podacima Hrvatske agencije za lekove i medicinske proizvode za 2017. godinu, na diazepam je potrošeno 36 miliona kuna. Reč je o lekovima poput "valiuma" ili "normabela", a Hrvatima je od odmah posle tih tableta najomiljeniji "ksanaks". Na taj je lek potrošeno 26 miliona kuna.

Ta dva leka su u spomenutom vremenskom razdoblju u Hrvatskoj na petom, odnosno devetom mestu najviše korišćenih uopšte! Oba ta leka su anksiolitici, odnosno smanjuju napetost, uznemirenost, uzimaju se za smirenje, a prema podacima HALMED, svaki je dan 76 ljudi na njih 1000 u Hrvatskoj uzimalo neki od tih lekova.

Najviše anksiolitika koristi se u Koprivničko-križevačkoj županiji, gde je njihova potrošnja čak dvostruko veća nego u Istarskoj županiji, u kojoj je potrošnja anksiolitika najniža među hrvatskim županijama.

Kurir.rs/Večernji list Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track