SLAVONAC PROŠAO PAKAO ZBOG BIVŠE DEVOJKE: Zbog navodnog silovanja ga poslala u zatvor, a onda joj je proradila savest
Foto: Shutter

tuga

SLAVONAC PROŠAO PAKAO ZBOG BIVŠE DEVOJKE: Zbog navodnog silovanja ga poslala u zatvor, a onda joj je proradila savest

Hrvatska -

Vrhovni sud potvrdio je oslobađajuću presudu kojom je mladi Slavonac oslobođen krivice da je silovao devojku.

Naime, prvostepenom presudom Županijskog suda u Osijeku mladić je 2010. godine osuđen za silovanje na jedinstvenu kaznu zatvora na tri godine i deset meseci. Navodna žrtva silovanja posle je sve opovrgnula i rekla da silovanja nije bilo, pa je osuđena zbog davanja lažnog iskaza, piše Glas Slavonije.

U ovom predmetu bila je dozvoljena obnova postupka, iako je donesena pravosnaažna presuda, jer je devojka koja ga je tužila 2013. osuđena presudom Opštinskog suda u Osijeku zbog davanja lažnog iskaza. Nakon toga Vrhovni sud je u dva navrata, 2014. i 2016. godine, ukinuo presudu prvostepenog suda kojom je ostavljena osuđujuća presuda te vratio predmet sudu na ponovno suđenje i odluku pred potpuno izmenjeno veće, s uputstvom da je u ponovljenom postupku potrebno pažljivo i savesno oceniti iskaz oštećene i utvrditi ima li dovoljno dokaza da ju je mladić silovao.

Državni tužilac žalio se na oslobađajuću presudu ističući da je prvostepeni sud

trebao više da ceni iskaz oštećenice dan u pravosnažnom postupku koji je prethodio ovom obnovljenom postupku, a ne prihvatiti izmenjeni iskaz oštećene koji je neverodostojan, nelogičan i neuverljiv, smatrajući da ima dovoljno dokaza da se ostavi na snazi pravosnažna osuđujuća presuda.

Ali, Vrhovni sud, kaže, smatrao je da to silovanje nije dokazano. Kako dalje navodi drugostepeni sud navodi, osim što je oštećena opovrgla prvobitne navode , ona je u obnovljenom postupku dostavila izjavu u kojoj je navela da se više ne želi podvrgavati veštačenjima, već želi da nastavi svoj život.

Kurir.rs/Depo.ba

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track