KO HRVATSKE ĐAKE HRANI CRVIMA: Iza firme koja je školi dostavila skandalozan obrok stoji žena moćnog HDZ-ovca
Foto: Facebook

skandal

KO HRVATSKE ĐAKE HRANI CRVIMA: Iza firme koja je školi dostavila skandalozan obrok stoji žena moćnog HDZ-ovca

Hrvatska -

U ponedeljak su u rečkoj osnovnoj školi Dolac deci poslužili testeninu s crvima za ručak, a kompanija koja je dostavila hranu s crvima zove se Blato 1902 d.d.

Jedna od najvećih dioničarki firme je Željka Bačić, supruga HDZ-ovog zastupnika Branka Bačića.

Revoltirani roditelji požalili su se novinarima da hrana koju deca dobijaju u školi ni inače nije odgovarajućeg kvaliteta, a neki su tvrdili da su im se deca nakon dolaska kući žalila na bolove u stomaku i da su povraćala. Osim toga, u ponedeljak su i u osnovnoj školi Pećine u ručku bile larve.

Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZJZ) Primorsko-goranske županije utvrdio je da su u hrani bile larve kuhinjskog moljca, a škola se u saopštenju izvinila roditeljima i pokrenula postupak raskida ugovora s dobavljačem.

Blato 1902 d.d. je dobila posao dostave hrane u više rečkih osnovnih škola a osnovu Zakona o javnoj nabavci prema kom prednost ima ponuđač sa najjeftinijom ponudom. Time se bave, kako nam kaže direktorka Marina Kapor, već trideset godina, otkad postoji Zakon o javnoj nabavci.

HDZ-ov Branko Bačić bio je jedan od vodećih ljudi od njene privatizacije. Pre odlaska u Zagreb, od 1993. do 1997. bio je član Upravnog odbora, a od 1997. do 2003. predsednik Nadzornog odbora, pisale su Novosti u članku iz 2011.

Firma, koja je dobila više od 400.000 državnih posticaja za sadnju novih vinograda, proizašla je iz nekadašnje Poljoprivredne zadruge Blato, a postupak prelaska u kom su vlasništvo stekli zaposleni i kooperanti završen je 1997.

Najveći broj akcija ipak je ostao koncentsiran u rukama samo tri osobe: predsednika nadzornog odbora Ivana Milata, Bačićeve supruge Željke Bačić i Marine Šeparović.

Direktorka tvrdi da trenutno dostavljaju hranu u 11 škola na području Grada Rijeke.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track