Najnovije vesti

TOMPSON PONOVO OSLOBOĐEN ZA USTAŠKI POZDRAV: MUP se setio da podnese žalbu, pa će se odlučivati u Zagrebu! Na lokalu ga iznova prijavlju i oslobađaju!
Foto: YouTube prtscr / Zoltán Baglyas

presuda u šibeniku

TOMPSON PONOVO OSLOBOĐEN ZA USTAŠKI POZDRAV: MUP se setio da podnese žalbu, pa će se odlučivati u Zagrebu! Na lokalu ga iznova prijavlju i oslobađaju!

Hrvatska

Hrvatski pevač Marko Perković Tompson, koji u svojim pesmama glorifikuje ustaštvo, oslobođen je u šibeničkom Prekršajnom sudu optužbi za korišćenje ustaškog pozdrava "za dom spremni" na svojim koncertima, ali je policija, koja ga je prijavila, ovoga puta podnela žalbu pa će konačnu presudu doneti Visoki prekršajni sud u Zagrebu

Prekršajni sud u Šibeniku, piše hrvatski portal Novosti, oslobodio je Tompsona u postupku koji je pokrenut zbog korištćenja ustaškog pozdrava

"za dom spremni" na tri koncerta iz 2016. i 2017. godine, saznaje portal.

Tompson je u oktobru 2018. oslobođen optužbe za narušavanje Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira na koncertu koji je održan 5. avgusta 2016. godine, tokom godišnjice Oluje u Kninu. Oslobađajuća odluka odnosi se i na nastupe od 21. januara i 26. avgusta 2017. godine.

Presudom u Šibeniku nastavljena je praksa po kojoj se pevač na sudovima lišava odgovornosti za korišćenje ustaškog pokliča na početku pesme 'Bojna Čavoglave'.

Policija je u ovom slučaju podnela žalbu, pa će završnu reč imati Visoki prekršajni sud u Zagrebu. Zahvaljujući toj žalbi, javnost će saznati na koji način više instance tretiraju procene lokalnih sudova kad je reč o Tompsonu.

U poslednje četiri godine MUP naime nije podnosio žalbe, pa je mišljenje opstinskih sudija postajalo i konačno.

foto: YouTube prtscr / Vijesti.hr

Sudija u Slunju Nada Turkalj pre dve godine je oslobodila Tompsona tvrdnjom da korišćenje ustaškog pozdrava nije bilo praćeno političkim porukama, nije izazivalo remećenje javnog reda i mira niti je pevač na taj način podsticao mržnju na osnovu nacionalne i verske pripadnosti.

Slunjska policija nije uložila žalbu, sa obrazloženjem da nemaju novih dokaza koje bi uvrstili u nastavak postupka.

Prošle godine MUP je namerno propustio prekršajno da prijavi Tompsona zbog nastupa povodom Oluje, pozivajući se upravo na slunjsku presudu, iako za njen konačni ishod snose najveću odgovornost. Da su se žalili, presuda bi dospela na reviziju Visokom prekršajnom sudu u Zagrebu, kao u najnovijem postupku.

Inače, prema statistikama MUP-a, od januara 2011. do decembra 2018. godine zbog pozdrava "za dom spremni" podnete su prijave protiv 136 osoba na 121 događaju. Od toga su više od 20 puta sankcije ispisane zbog uzvikivanja ovog pokliča, a desetak puta zbog objave istog sadržaja na društvenim mrežama.

Ta je statistika direktno povezana sa Tompsonovim korišćenjem tog pozdrava. Redovno ga izvikuje poslednjih 27 godina, a sada je njegov tim počeo da ga objavljuje i na Fejsbuku.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: YouTube prtscr / Zoltán Baglyas

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...