O OKUPLJANJU U BLAJBURGU SMO SVE REKLI, NEĆEMO IGRATI PING-PONG SAOPŠTENJIMA: Katolička crkva u Koruškoj neće više polemisati o zabrani mise za ustaše!
Foto: EPA / Alex Halada

džabe negoduju

O OKUPLJANJU U BLAJBURGU SMO SVE REKLI, NEĆEMO IGRATI PING-PONG SAOPŠTENJIMA: Katolička crkva u Koruškoj neće više polemisati o zabrani mise za ustaše!

Hrvatska -

Katolička crkva u Koruškoj neće odgovarati na reakciju Hrvatske biskupske konferencije (HBK) na uskraćivanje dozvole za održavanje ovogodišnje mise na Lojbaškom polju pored Blajburga, saopštila je u ponedeljak nadležna dijeceza Gurk.

"Mi nećemo reagovati na reakciju i nećemo se upuštati u ping-pong saopštenjima pa tako nećemo reagovati ni na reakciju HBK na uskraćivanje dozvole za održavanje svete mise u sklopu komemoracije u Blajburgu“, rekao je za Hinu portparol nadležne dijeceze Gurk-Klagenfurt, Matias Kapeler, i dodao kako Katolička crkva u Koruškoj trenutno nema ništa više da kaže od onoga što je na tu temu saopštila krajem prošle nedelje.

Podsetimo, koruška Katolička crkva je 8. marta odbila molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanje mise na Lojbaškom polju pored Blajburga zbog toga što je ta misa politički instrumentalizovana, saopštila je tamošnja Katolička crkva.

"Misa na polju pored Blajburga postala je deo manifestacije koja se politički instrumentalizuje i deo je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju istorije", navodi se u pismu koje je potpisao sekretar biskupije u Klangenfurtu Engelbert Gugenberger.

U pismu se navodi da manifestacija na Lojbaškom polju pored Blajburga šteti ugledu Katoličke crkve.

Kurir.rs / Beta

Foto: EPA / Alex Halada

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track