HRVATSKA NA NOGAMA: Širom zemlje protesti protiv porodičnog nasilja (FOTO)
Foto: EPA

jasna poruka

HRVATSKA NA NOGAMA: Širom zemlje protesti protiv porodičnog nasilja (FOTO)

Hrvatska -

Od Dubrovnika do Zagreba, stotine demonstranata je izašlo naulice i trgove kako bi upozorili na sve gore nasilje u društvu

Na Trgu kralja Tomislava uZzagrebu okupilo se više stotina ljudi u "pet do 12", od kojih su mnogi nosili transparente, s porukama protiv porodičnog nasilja: "Ljubav ne boli", "Nasilje nije obiteljska stvar", "Nemojmo popuštati", "Svi smo odgovorni", "Zločin, a ne prekšaj", "Nulta stopa tolerancije", "I ja sam žrtva nasilja", "Žrtva nikad nije kriva", "Hrabri ljudi", "Dela, a ne reč" i drugi.

foto: EPA

Protest je počeo čitanjem imena žrtava nasilja, nakon čega je uslijedio minut ćutanja. Desetak građana pridužilo se glumcima na pozornici pa su istakli podatke o porodičnom nasilju.

foto: EPA

Posebno su istakli da postoji porast krivičnog dela nasilja u porodici. Izmenama Krivičnog zakona 2015. godine ponovno je uvedeno krivično delo nasilja u porodici i da je do kraja 2015. zabeleženo 145 krivičnih dela, 2016. godine 330 krivičnih dela, od čega 279 nad ženama, dok je 2017. broj krivičnih dela iznosio 552, od čega 464 nad ženama.

foto: EPA

Organizatori su istakli kako se 90 odsto slučajeva nasilja u porodici procesuira kao prekršaj. Broj prekršaja nasilja u porodici pada, ali se beleži velik broj pa je tako 2015. bilo 16 hiljada prekršaja, iduće godine 13 hiljada, a 2017. godine 12 hiljada prekršaja.

foto: EPA

Naglasili su kako je u proteklih pet godina ubijena 91 žena u Hrvatskoj, što čini 47 odsto svih ubistava, a u 70 odsto tih ubistava, počinioci su ženama bliske osobe a u više od polovine slučajeva njihovi intimni partneri.

foto: EPA

Zajedno su, zatim odgovornima uputili 56 pitanja koja se tiču oblika nasilja, kazni, prava žrtava i zaštite dece, koja su nagrađena pleskom i zvižducima okupljenih.

foto: EPA

Kurir.rs/Express.hr

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track