Najnovije vesti

OVO UDARA HRVATE JAČE OD DROGE: Šokantni podaci zavoda za javno zdravstvo, ugroženo 250.000 zavisnika
Foto: Profimedia

statistika

OVO UDARA HRVATE JAČE OD DROGE: Šokantni podaci zavoda za javno zdravstvo, ugroženo 250.000 zavisnika

Hrvatska

Alkoholizam je u Hrvatskoj najčešća bolest zavisnosti sa oko 250.000 zavisnika, uglavnom muškaraca, pokazala je publikacija Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) o mentalnom zdravlju nacije.

Olakšanje u raznim oblicima zavisnosti najčešće traže stariji, slabiji i osetljiviji, koji nisu dovoljno zaštićeni, ocenjuju stručnjaci.

 

Od 250.000 alkoholičara samo osam posto ih se leči, rekao je u razgovoru za agenciju Hinu psihijatar Ante Bagarić, komentarišući podatke objavljene u publikaciji da je zavisnost od alkohola 2017. godine bila "jedan od vodećih uzroka hospitalizacije muškaraca" na odeljenjima psihijatrije.

Prema podacima iz publikacije, zavisnika o alkoholu je četiri puta više među muškarcima u odnosu na žene, ali one na psihijatriju najčešće dospeju zbog depresije. Teško je jednostavno utvrditi koji su razlozi za takvu podelu, kaže Bagarić, jer na mentalne poremećaje utiču biologijski, psihološki i socijalni faktori.

 

Psihijatar Ante Bagarić kao jedan od uzroka vidi u tome što muškarci-alkoholičari pokušavaju da igraju ulogu "velikih muškarčina", pijući svakodnevno velike količine alkohola. Istovremeno, depresivne žene, s druge strane, pokušavaju da igraju ulogu "smernih ženica" koje su mirne, pasivne i potčinjene.

 

Publikacija o mentalnom stanju nacije pokazuje da su mentalni poremećaji na četvrtom mestu među vodećim grupama bolesti u Hrvatskoj, prenela je agencija Hina.

 

Kurir.rs/Vesti-online

Foto: Profimedia

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...