PLENKOVIĆ NEUGODNO IZNENADIO BRODOGRADITELJE:  Uljanik ide u stečaj, Vlada ne da milijardu evra za restrukturiranje!
Foto: EPA, AP

presekao

PLENKOVIĆ NEUGODNO IZNENADIO BRODOGRADITELJE: Uljanik ide u stečaj, Vlada ne da milijardu evra za restrukturiranje!

Hrvatska -

Hrvatska vlada je na današnjoj sednici odbila restrukturiranje Uljanika, i sutra će na Trgovačkom sudu u Pazinu biti održano ročište o stečaju tog brodogradiulišta.

Istovremeno, Trgovački sud u Rijeci je danas odgodio odluku o stečaju brodogradilišta "3. maj" za 17. april.

"Vlada predloženo restrukturiranje Uljanik grupe ne može podržati jer bi ono značilo veliku finansijsku izloženost države i ostaje otvorena za traženje dodatnih rešenja za brodogradiliša u Puli i Rijeci", poručio je premijer Andrej Plenković sa sednice Vlade, prenosi Jutarnji list.

Plenković je podsetio da su prošle nedelje javnosti predstavljene brojke troškova restrukturiranja koje bi išle na teret poreskih obveznika. Prema ponudi strateškog partnera (Brodosplita u vlasništvu Tomislava Debeljaka), ukupni troškovi restrukturiranja u maksimalističkoj varijanti iznosili bi 10,8 milijardi kuna (1,45 milijardi evra), a minimalna varijanta bi bila oko 7,5 milijardi kuna (1,0 milijarda evra), rekao je on.

Plenković je naveo da je od 1992. do 2017. ukupno utrošeno 31,7 milijardi kuna (oko 4,3 milijarde evra) za sanaciju ovih brodogradilišta ili državne subvencije. Od toga se 4,3 milijarde kuna (578,8 miliona eva) odnosi na pulski Uljanik, a devet milijardi kuna (1,2 milijarde evra) na riječki "3. maj", a ostatak na mere finansijske podrške.

Hrvatski premijer je istakao da je vlada, radeći na pitanju hrvatske brodogradnje, sagledavala krizu u Uljaniku sa svih aspekata - političkih, ekonomskih, finansijskih, socijalnih, regionalnih, strukturnih - te je u situaciji da donese odluku koja je "odgovorna i branjiva u svim tim aspektima".

Pritom je podsetio da je vlada u januaru prošle godine, uz prethodnu konsultaciju s Evropskom komisijom, odobrila podršku za sanaciju brodogradilišta Uljanik, odnosno država je dala garanciju za zajam u iznosu od 716 miliona kuna (96,4 miliona evra).

"Ta potpora za sanaciju osigurala je plate radnicima i '3. maja' i Uljanika, i omogućila završetak dva broda s kojih su skinuta državna jamstva i trebalo je stvoriti temelje i pretpostavke za dalje restrukturiranje", rekao je Plenković.

Takođe je podsetio da prošle godine sa strateškim partnerom, kog je odabrala Uprava Uljanika (Kermas energija u vlasništvu Danka Končara), nije izrađen plan restrukturiranja koji bi bio prihvatljiv i resorima hrvatske vlade i Evropskoj komisiji, te je vlada dala podršku novoj Upravi Uljanika u pronalasku novog strateškog partnera, prenosi Jutarnji.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track