AGROKOR OD DANAS VIŠE NE POSTOJI: Balkanski gigant odlazi u istoriju, poslove preuzela Fortenova grupa, evo šta će biti sa 159 kompanija!
Foto: EPA/Antonio Bat

NOVINE

AGROKOR OD DANAS VIŠE NE POSTOJI: Balkanski gigant odlazi u istoriju, poslove preuzela Fortenova grupa, evo šta će biti sa 159 kompanija!

Hrvatska -

Agrokor od danas odlazi u prošlost, a s radom započinje Fortenova grupa koja će preuzeti poslovanje Agrokor grupe.

Od ukupno 159 kompanija koje posluju u sastavu Agrokor grupe, sa implementacijom nagodbe će 47 neodrživih kompanija biti preneto na nova društva Fortenova grupe čijem će imenu biti dodata reč "plus", pa će tako, na primer, Konzum nastaviti da radi kao Konzum plus, Jamnica kao Jamnica plus, itd.

Udeli u preostalih 30 hrvatskih održivih kompanija preneće se na Fortenovu grupu, a po prenosu udela te kompanije izlaze iz postupka vanredne uprave, izveštava Hina.

Udeli 82 kompanije koje su izvan Hrvatske, kao i onih koje nisu u postupku vanredne uprave, na Fortenova grupu će se prenositi kada i ostala imovina, a prenosi će se evidentirati u skladu sa zakonima nadležnih jurisdikcija, što je ranije moguće i na troškovno najefikasniji način.

Postupak vanredne uprave će formalno trajati dok se ne završi postupak pripajanja starih, neodrživih društava Agrokora d.d. i dok on ne bude brisan iz sudskog registra.

Za danas je sazvana i prva skupština imalaca depozitarnih potvrda "Aisle Stak"-a, vlasnika nove Fortenova grupe, koja će biti održana u Amsterdamu. Na skupštini će se, između ostalog, odlučivati i o imenovanju članova Upravnog odbora Fortenova grupe i njihovim naknadama.

U Upravnom odboru će biti ukupno devet članova, od kojih je osam neizvršnih članova i jedan izvršni član.

foto: AP/Darko Bandic

Predloženi neizvršni članovi Upravnog odbora su Daniel Boehi, Miodrag Borojević, Paul Foley, Kelly Griffith, Maksim Poletaev, Julian Mićael Simmonds i Sergei Volk, dok je Fabris Peruško, vanredni poverenik Agrokora, kandidat za izvršnog člana Upravnog odbora.

Peruško je predložen i za glavnog izvršnog direktora Fortenova grupe, a zamenica vanrednog poverenika Irena Weber kandidatkinja je za zamenicu glavnog izvršnog direktora i glavnu operativnu direktoricu.

Novi vlasnici će na skupštini glasati i odluci o kuppvini 51 posto deonica firme Agrolaguna i 4,14 posto deonica preduzeća Žitnjak od kompanije Agram Invest, po ceni od 20 miliona evra.

Postupak vanredne uprave i nagodba u Agrokoru znači i promenu vlasničke strukture, pa tako najveći pojedinačni vlasnik postaje ruska Sberbanka, koja će imati 39,2 posto udela. Zajedno s ruskom državnom VTB bankom, koja drži 7,5 posto udela, Rusi će u Agrokoru imati 46,7 posto vlasništva, imatelji obveznica 25 posto, Zagrebačka banka 2,9 posto.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track