PUPOVAC: Odnosi u vladajućoj koaliciji u najdubljoj krizi do sada, treba stati na put talasu šovinističke atmosfere!
Foto: Beta / HINA/Lana Slivar Domini

sve gore

PUPOVAC: Odnosi u vladajućoj koaliciji u najdubljoj krizi do sada, treba stati na put talasu šovinističke atmosfere!

Hrvatska -

ZAGREB - Milorad Pupovac, lider Samostalne demokratske stranke Srba u Hrvatskoj (SDSS), koja podržava vladu Andreja Plenkovića, ocenio je danas da su odonosi u vladajućoj koaliciji u najdubljoj krizi do sada i dodao da treba stati put "talasu šovinističke atmosfere" i istorijskog revizionizma koji nikome ne smeta.

Pupovac je rekao da se nakupilo više stvari, a kao primer je naveo promovisanje knjiga koje negiraju ili relativiziraju značenje Jasenovca, rehabilitaciju knjiga o ratnim zločincima iz doba NDH i činjenicu da je cela država "skočila na noge" kad je Austrija iznela svoj stav o Blajburgu.

Pupovac je najavio i da će ta stranka samostalno izaći na izbore za Evropski parlament, ističući da je stranka odlučila da kampanju iskoristi za "neku vrstu emancipatorskog cilja".

"Odlučili smo da jačamo stranku, da imamo svoju listu koja će doprineti da se s jedne strane menja atmosfera u zemlji, koja je poprilično negativna i koja obiluje nizom elemenata netolerancije, govora mržnje, pa i napada na manjinske predstavnike, institucije, zajednice - posebno srpsku", rekao je Pupovac.

Upitan da li smatra da će kampanja privući one koji podstiču nesnošljivost prema manjinama, on je rekao da se moraju koristiti sva raspoloživa sredstva da se tome suprotstave i da se ljudi ohrabre.

"Da se sakrijemo u mišju rupu, on bi rekao 'gle eno ga u mišjoj rupi'''. Da izađem na veliki teren i pokušam da igram utakmicu na velikom terenu, rekli bi 'gle njega, on hoće da igra na velikom terenu'. To vam je tako kada se stvori jedna atmosfera, a kod nas jest stvorena takva atmosfera. Ona je bila zaustavljena prve dve godine mandata premijera Plenkovića, ali treću godinu se obnovila osnažila i pojačala", rekao je Pupovac.

On je potvrdio da će na listi biti sadašnji saborski poslanici, nestranačke osobe, mladi, kao i da će se pridržavati zastupljenosti žena.

"Lista je definisana, ali odluka o potvrdi liste nije doneta na Predsedništvu stranke. To će biti urađeno do kraja nedelje", kazao je Pupovac i dodao da bi on kao predsednik stranke "trebalo da bude nosilac liste".

Kurir.rs/Tanjug

Foto Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track