HRVATSKA NA NOGAMA: Kineski premijer u prvoj zvaničnoj poseti Zagrebu, susret sa Kolindom i Plenkovićem
Foto: AP

SARADNJA

HRVATSKA NA NOGAMA: Kineski premijer u prvoj zvaničnoj poseti Zagrebu, susret sa Kolindom i Plenkovićem

Hrvatska -

Predstavnici vlasti Hrvatske i NR Kine će tokom prve zvanične posete kineskog premijera Li Kećjanga toj državi, potpisati, kako je najavjeno, niz bilateralnih sporazuma o finansiranju istraživanja i razvojnih projekata u obrazovanju i nauci i infrastrukturi.

Najavljeno je formiranje zajedničke radne grupe za saradnju na području ulaganja u okviru zajedničke komisije o privrednoj saradnji i o veterinarskim i javnozdravstvenim zahevima za mlečne proizvode namenjene izvozu iz Hrvatske u Kinu. Trebalo bi da budu potpisan i memorandumi o saradnji na području sporta, turizma, kao i na uspostavljanju posebne saradnje između Centralne državne kancelarije za razvoj digitalnog društva i Huawei Technologiesa.

Za Dubrovnik je predviđeno potpisivanje još četiri sporazuma između Hrvatske i NR Kine, od čega se dva mogu smatrati zanimljivim s aspekta kineske velike investicijsko-infrastrukturne inicijative “Jedan pojas, jedan put”.

Prvi je memorandum HŽ Infrastrukture i China Road and Bridge Corporation o saradnji u okviru projekta nizinske pruge u Hrvatskoj, deonica Rijeka - Zagreb, kojim bi se rešilo usko grlo veze Luke Rijeka sa zaleđem, Zagrebom, Bečom i Budimpeštom. Reč je o velikom projektu za koji još nije poznato odakle bi se namakle financije, ali nije isključeno da bi i EU mogla prihvatiti taj projekt.

Moguće je i kinesko ulaganje, a u Dubrovniku bi trebao biti potpisan i finansijski sporazum između Hrvatske banke za obnovu i razvoj te Kineske razvojne banke.

Trebao bi biti potpisan memorandum o saglasnosti između HŽ Infrastrukture i China Railway Eryuan Engineering Group Co. Ltd o zajedničkoj uspostavi intermodalnog prometnog koridora s posebnim naglaskom na Mediteranski koridor.

Očekuje se da će kineske kompanije pokazati interes za koncesiju za razvoj kontejnerskog terminala Luke Rijeka.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track