MESIĆ POSLAO OZBILJNO UPOZORENJE: Do 2050. godine sa ovih prostora će otići četvrtina stanovništva
Foto: Stefan Jokić

migracije

MESIĆ POSLAO OZBILJNO UPOZORENJE: Do 2050. godine sa ovih prostora će otići četvrtina stanovništva

Hrvatska -

Naučnici predviđaju da će do 2050. godine sa ovih prostora otići četvrtina ukupnog stanovništva, upozorio je danas bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić na 10. Sarajevo biznis forumu. Mesić je na panelu o odlasku mladih sa prostora Jugoistočne Evrope podsetio da je Hrvatska 2013. godine postala članica EU, ali da, uprkos tome, ima eksploziju odlaska mladih i obrazovanih.

Mnoga sela se prazne, županije takođe gube stanovnike, povećava se broj penzionera. Ako se taj trend ne zaustavi sistem bi mogao da se uruši , rekao je Mesić, navodeći da se mladi uglavnom sele u Nemačku i one zemlje severne Evrope kojima nedostaju kvalifikovani radnici.

On je dodao da političari na vlasti nisu dovoljno sposbni da naprave razvoj bez niskih plata, jer, kako kaže, ako plate rastu onda ulagači odlaze, a s druge strane, ističe da nije došlo do transfera znanja sa zapada koji bi garantovao napredak.

Postali smo izvoznik pametnih i obrazovanih ljudi. Danas političke elite samo konstatuju stvari, ali ne nalaze rešenje , primetio je Mesić i naveo da upozoravajući podaci traže od političara da odmah deluju i da naprave modele po kojima će mlade vratiti. Kako je rekao, povratak mozgova se mora uskladiti sa razvojnim ciljevima zemlje.

Odlazak mladih siromašne ekonomije čini još siromašnijim , podvukao je Mesić. Kako je naveo, u razgovoru sa predstavnikom Malezije je govorio o tome da zemlje u koje idu mladi plaćaju onima koje su ih školovale. Kao plaćanje 'nogometašima' kada idu iz kluba u klub , dodao je Mesić, jer je, kaže, nepošteno da bogate zemlje izaberu najbolje, a da siromašne nemaju tu moguhnost.

Mesić je rekao da Sarajevo biznis forum već 10 godina uspešno otvara ključna pitanja kroz rasprave političkih i biznis lidera o tome kako da ljudi žive bolje, a da države postanu uređenije.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Stefan Jokić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track