USPEŠNOM HRVATSKOM PREDUZETNIKU PREKIPELO Birokrate mu poslednji put zagorčale život, a on poručio mladima: PALITE DECO!
Foto: Profimedia

fajront

USPEŠNOM HRVATSKOM PREDUZETNIKU PREKIPELO Birokrate mu poslednji put zagorčale život, a on poručio mladima: PALITE DECO!

Hrvatska -

Hrvatski preduzetnik, osnivač i šef kompanije Profico, Mateo Perak, požalio se danas na svojoj Fejsbuk stranici na krutu birokratiju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji mu nije dozvolio jednoj osobi bez radnog iskustva, tokom stručnog osposobljavanja za rad, bude mentor za ekonomske poslove u svojoj firmi, budući da nije završio ekonomiju.

“I tako, kaže HZZ da ja ne mogu biti mentor za stručno osposobljavanje za ekonomske poslove (jer nisam ekonomista!) u firmi koju sam stvarao godinama od nule, i to ne samo radio ekonomske poslove nego i stvarao sve interne procese od prodaje, marketinga, pripreme za računovodstvo, bizdeva, finansijskog, operativnog, projektnog i akaunt menadžmenta, bazične administracije itd… itd…

Odrađivao sam i stvarao svaku tu poziciju dok nisam razvio poslovanje do tog nivoa da zaposlim nekoga da preuzme poziciju. I tako poziciju po poziciju. Sve stvari koje nemaju veze s mojom strukom (mag.ing. računarstva), niti sam ikad imao u obrazovanju bilo kakav predmet koji mi je dao navedena znanja.

Prošao sam na tim područjima iskustvenu školu u kojoj sam iz nekoliko pokušaja u malom gradu Splitu, negde u zabačenom delu sveta, podigao zdravu kompaniju, izvozno orijentisanu, koja posluje bez zaduženja s A1++ bonitetom, dve godine zaredom na Deloit listi 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija u regionu, ne znam ni sam koliko uspešno isporučenih projekata, zadovoljnih klijenata. Koju god metriku da uzmeš, minimalno smo ok, ako ne i više.”

“I onda neki birokrata s pečatom odluči da ja nisam kvalifikiran da nekoga BEZ RADNOG ISKUSTVA obučavam ekonomskim poslovima. Nakon 20 godina radnog iskustva i samo nešto manje radnog staža. Ne veličam sebe, ali ekipa, ja itekako mogu naučiti nekoga BEZ ISKUSTVA osnovnim ekonomskim poslovima u svojoj firmi. I kasnije ga učiniti korisnim na tržištu rada ili u mojoj kompaniji (jer bi sigurno kasnije zaposlili tu osobu, kao i svaki put do sada). Pričamo o generičkim ekonomskim poslovima za koje smo radili prijavu, nisam se postavio kao mentor za računovodstvo ili finansije.

Pitam se gde prestaje birokracija, a počinje zdrav razum?! Ekipa na zakonodavnoj i birokratskoj strani, stvarno ste rak rana društva i stvarno nam ne dajete nikakvu šansu da konkurišemo bržim, agilnim, kreativnim i inteligentnim globalnim ekonomijama. Selite, deco”, poručio je Perak.

Kurir.rs/Net.hr Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track