MIG NEKADAŠNJE JNA KOJIM JE HRVATSKI PILOT DEZERTIRAO U AUSTRIJU PONOVO U ZAGREBU: Austrijske vlasti ipak odlučile da avion umesto Srbiji vrate Hrvatskoj!
Foto: printscreen Krone.at/HBF/Pusch

kraj višedecenijske borbe

MIG NEKADAŠNJE JNA KOJIM JE HRVATSKI PILOT DEZERTIRAO U AUSTRIJU PONOVO U ZAGREBU: Austrijske vlasti ipak odlučile da avion umesto Srbiji vrate Hrvatskoj!

Hrvatska -

Avion MiG-21 oznake „26 112“ kojim je hrvatski pilot Rudolf Perešin dezertirao i 25. oktobra 1991. godine iz Bihaća preleteo u Austriju i sleteo Klagenfurt posle 28 godina vraćen je u Hrvatsku.

Povraćaj ove letelice tražile su i Srbija i Hrvatska i njena sudbina dugo je bila neizvesna. Avion je svih ovih godina bio izložen u Vojnom muzelu u Celvegu, a Hrvatska se obavezala da će u zamenu za Perešinov MIG poslati isti takav model aviona koji će zauzeti mesto u muzeju.

1 / 3 Foto: printscreen Krone.at/HBF/Pusch

Turistička zajednica austrijskog okruga Spielberg, gde je uz vazduhoplovnu bazu austrijskih Oružanih snaga smešten i Vojni vazduhoplovni muzej na Fejsbuku je nedavno objavila:

"Ko želi da uživo vidi MIG-21 kojim je 1991. godine dezertirao jedan jugoslavenski vojnik, može to da uradi do 5. maja, aonda se avion vraća u Hrvatsku".

Tokom vikenda u nedelju, 12. maja aviont će biti izložen ispred Ministarstva odbrane Republike Hrvatske u Zagrebu.

Zatim je planirano da avion bude smešten u 91. vazduhoplovnu bazu Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva u kasarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu, a zatim će biti izložen u budućem Hrvatskom vojnom muzeju.

Kurir.rs/Krone.at

Foto printscreen Krone.at/HBF/Pusch

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track