Najnovije vesti

OLUJA NASTAVLJA DA RAZARA HRVATSKU, A STIGLE I POPLAVE: Najteže na reci Korani, najveću udar se očekuje na Savi, Uni i Kupi! (FOTO, VIDEO)
Foto: Facebook/vatrogasno društvo Plitvička jezera

nepogoda

OLUJA NASTAVLJA DA RAZARA HRVATSKU, A STIGLE I POPLAVE: Najteže na reci Korani, najveću udar se očekuje na Savi, Uni i Kupi! (FOTO, VIDEO)

Hrvatska

Nakon dva dana olujnog vetra i kiše Hrvatsku su danas zadesili problemi sa poplavama.

Vrhunac vodostaja na rekama Kupa i Korana u Karlovcu očekuje se danas, ali prava drama s poplavom odvija se u gornjem toku reke Korane, u opštini Rakovica.

Kako se navodi na Fejsbuk stranici te opštine, selo Korana je pod vodom. Vatrogasci su iz poplavljenog turističkog naselja spasili osmero turista.


Navodi se da su i mostovi teško oštećeni, pa nema saobraćajne komunikacije.

Posle intenzivnih padavina tokom vikenda u većem delu Hrvatske, vodostaji su u porastu s tendencijom daljeg rasta, posebno na slivu Save, Une i Kupe, saopštile su sinoć Hrvatske vode, prenosi Index.hr.

Iako stanje još nije kritično, zbog naglog porasta vodostaja reke Une u Hrvatskoj Kostajnici, koja raste od pet do 10 centimetara na sat, u pripremi su mere odbrane od poplava, a zbog zamućenosti na izvoru, vodu za piće treba prokuvavati.

 

U 20 sati izmeren je vodostaj od 361 centimetra, čime se približava uvodenju vanrednih mera odbrane od poplava. U Sunji su već proglašene vanredne mere jer je vodostaj reke Slunj još pre podneva prešao 200 centimetara.

 

Zbog vremenske situacije u BiH, vodostaji u donjem toku Save takođe će biti u porastu. Gradske službe u Zagrebu imale su juče više od 700 intervencija, a pet osoba je povređeno zbog jakog vetra koji duva od nedelje.

Vetar je na području Zagreba tokom dobrog dela dana rušio je stabla, reklame, suncobrane, čupao krovove i delove fasada, prenosi Index.hr. Zagrebačke ulice bile su pune odlomljenih grana, a bilo je problema i u gradskom prevozu.

Ponegde je bilo i razbijenih semafora, a hitne službe i vatrogasci intervenišu ceo dan. Policija je upozorila građane da ne izlaze ako ne moraju. Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenja za skoro celu zemlju zbog mogućnosti jakog vetra i ekstremnih količina padavina.

 

Kurrir.rs/Agencije
Foto: Facebook

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...