PREDSEDNIK HRVATSKOG SABORA POLOŽIO VENCE USTAŠAMA U BLAJBURGU: Došao sam da se poklonim žrtvi, a ne da relativizujem karakter NDH
Foto: EPA/ZOLTAN BALOGH HUNGARY OUT

skandalozno

PREDSEDNIK HRVATSKOG SABORA POLOŽIO VENCE USTAŠAMA U BLAJBURGU: Došao sam da se poklonim žrtvi, a ne da relativizujem karakter NDH

Hrvatska -

Predsednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković položio je danas vence kod Spomen-obeležja na Blajburškom polju, istakavši da je došao da oda počast svim žrtvama.

Jandroković je odbacio politizaciju toga čina kao i relativiziranje karaktera ustaškog režima.

"Došao sam iskazati poštovanje žrtvi, ljudima koji su ubijeni bez presude i iz osvete, koji su bacani u masovne grobnice, kojima često ne znamo identitet i tačan broj", rekao je on i dodao da se "zločini" moraju osuditi, prenosi Hina.

Upitan zašto ne dolazi na službenu komemoraciju, Jandroković kaže da je odlučio da "danas dođe" i da želi da "komemorira žrtvu i osudi komunistički zločin".

On je negirao da je razlog nedolaska to što je prošli put na blajburškom polju "doživeo zvižduke i povike `izdajice`".

"Ovde sam se došao pokloniti žrtvi i nisam došao da relativizujem karakter ustaškog režima ili NDH", zaključio je Jandroković.

Ovogodišnja komemoracija u Blajburgu, koja se nalazi na meti kritike zbog okupljanja fašista iz cele Evrope, zakazana je za 18. maj.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA/Zoltan Balogh Hungary Out)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track