Najnovije vesti

DAN KADA JE PAVELIĆ IZDAO HRVATSKU: Sramnim sporazumom poglavnik je pristao na uvredljive uslove, uključujući i postavljanje italijanskog princa za KRALJA HRVATA (VIDEO)
Foto: Printscreen YouTube

bruka

DAN KADA JE PAVELIĆ IZDAO HRVATSKU: Sramnim sporazumom poglavnik je pristao na uvredljive uslove, uključujući i postavljanje italijanskog princa za KRALJA HRVATA (VIDEO)

Hrvatska

NA današnji dan 1941. godine desila se je najveća izdaja u hrvatskoj istoriji.

Tog dana su u Rimu jednim potpisom fašističkoj Italiji predate hiljade kvadratnih kilometara hrvatske teritorije. Gotovo cela Dalmacija, gradovi Zadar, Šibenik i Split, osrva Rab, Krk, Vis, Lastovo, Korčula i Mljet, veliki delovi Hrvatskog primorja i Gorskog kotara, sve je to sluganskim potpisom Ante Pavelića došlo u ruke fašističke Italije.

Radi se o sramotnim Rimskim ugovorima koji su potpisani baš na današnji dan 1941. godine. Bio je to samo dokaz onoga što se već znalo - mesec dana ranije uspostavljena takozvana Nezavisna Država Hrvatska stvorena je samo kako bi poslužila za zadovoljavanje italijanskih i nemačkih interesa.

Izdajničkim ugovorom Pavelić je na milost i nemilost fašističkoj Italiji predao oko 400.000 Hrvata i neznatan broj Italijana. Još ranije, nakon Prvog svetskog rata, Rapalskim ugovorima Italija je preuzela Istru, Reku i delove obale. Upravo su u Paveliću Italijani videli čoveka koji može ispuniti njihove apetite za hrvatskom obalom, pa nije ni čudo što su ga godinama pre rata u tajnosti obučavali i podržavali, čekajući povoljan trenutak kad će u ratnom ludilu svoju marionetu postaviti na vlast u Hrvatskoj.

Predaja teritorija bila je samo jedna od podaničkih stvari na koje je ustaška vlast bez pogovora pristala. Naime, dogovoreno je da NDH neće u većem delu primorja i unutrašnjosti podizati nikakve vojne objekte niti držati ratnu mornaricu. Italija je interesnu sferu u NDH podelila na tri zone. Prva zona je direktno priključena Italiji, druga je postala demilitarizovana, odnosno snage NDH nisu smele tu da grade vojne objekte. Treća, najudaljenija od mora, bila je pod kontrolom NDH. Naravno, ustaške sluge fašista obvezale su se plaćati troškove italijanske vojske na svojoj teritoriji.

Što je malo manje poznato, ustaše su prihvatile i ideju da se savojski princ Aimone Roberto Margerito Maria Đuzepe di Torino kruniše za hrvatskog kralja, i to pod imenom Tomislav II.

Nažalost, u Hrvatskoj danas ima nezanemariv broj onih koji slave kukavički i izdajnički režim NDH i Antu Pavelića - čoveka koji je napravio najveću izdaju u hrvatskoj istoriji.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...