NEMAČKA ŠTAMPA O POSETI MERKELOVE HRVATSKOJ: Tompsonova pesma zasenila nastup kancelarke
Foto: EPA/ANTONIO BAT

analiza

NEMAČKA ŠTAMPA O POSETI MERKELOVE HRVATSKOJ: Tompsonova pesma zasenila nastup kancelarke

Hrvatska -

Nemački mediji izvestili su o prisustvu kancelarke Angele Merkel Zagrebu, a Der Tagešpigel piše da su njen nastup na predizbornom skupu HDZ-a zasenili upadljivi nacionalistički tonovi pesme "Lijepa li si" Marka Perkovića Tompsona, koji veliča ustaštvo i čiji nastupi su u više navrata poslednjih godina bili zabranjeni i u Nemačkoj.

Dojče vele prenosi da ovaj berlinski list piše da nemački gosti verovatno nisu bili ni svesni čija se to pesma ori sportskom dvoranom Cibona.

List se osvrnuo i na govor Karla Rešlera, nosioca liste HDZ na evropskim izborima.

"Umesto da govori o budućnosti Evrope, mladalački nosilac liste HDZ-a je nošen ovacijama publike radije pričao o 'najvećoj tragediji hrvatskog naroda' u austrijskom Blajburgu." Der Tagešpigel dodaje da "ni počasnom govorniku Manfredu Veberu očito nije smetalo iscrpno veličanje utemeljitelja stranke i države Franje Tuđmana, koji je posthumno pred UN-ovim sudom za ratne zločine proglašen članom 'kriminalne grupe' za etničko čišćenje Hercegovine tokom rata u Bosni".

Frankfurter Algemajne Cajtung piše, prenosi DW, da je Nemačka "partner Hrvatske i sa znatnim nuspojavama". Spominju iseljavanje desetine hiljada Hrvatica i Hrvata nakon ulaska u EU 2013. "Iseljavanje počinje ozbiljno opterećivati socijalne sistem", piše FAZ.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA/Antonio Bat)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track