SRPSKI ROMING KOLJE HRVATE U pograničnim područijima susedne države kupuju kartice naših operatera: Nadležni tvrde JEFTINIJE JE RAZGOVARATI SA AUSTRALIJOM
Foto: Profimedia

NEREŠENO PITANJE

SRPSKI ROMING KOLJE HRVATE U pograničnim područijima susedne države kupuju kartice naših operatera: Nadležni tvrde JEFTINIJE JE RAZGOVARATI SA AUSTRALIJOM

Hrvatska -

Poslednjih desetak godina izdata su brojna upozorenja o problemima sa romingom u pograničnim područjima, ali taj problem i dalje postoji. Još uvek se nemali broj korisnika koji žive u Slavoniji i Baranji i u blizini granice sa Srbijom neugodno iznenade kada im stigne račun njihova mobilnog operatera, kako zbog osetno viših cena poziva, tako i zbog koriščenja interneta koji takođe, blago rečeno, nije jeftin.

Taj problem na svome džepu jako dobro osete stanovnici Baranje čiji se mobilni, zbog loše pokrivenosti hrvatskih mobilnih operatera i zbog karakterističnog širenja mobilnih signala koji ne ‘‘poznaju‘‘ državne granice, prebacuju na mreže srpskih mobilnih operatera, što im stvara troškove.

Požalila se tako Glasu Slavonije sedamdesetpetogodišnja čitateljka iz Batine koja ima mobilni, jer živi sama na izolovanom mestu. ‘‘Nažalost, već ga neko vreme ne koristim jer ovde nema signala hrvatskog operatera, a srpski, na koji mi se mobilni prebacuje, stvara mi jako velike troškove‘‘, rekla je ova gospođa. Slična je sudbina njenog dvadesetjednogodišnjeg komšije koji mora da isključi primanje mobilnih podataka čim se približi svojoj kući, što znači da mu je uskraćena i usluga telefoniranja mobilnim, ali i upotreba interneta.

Međunarodne roming usluge u Batini, koristila je i Osječanka koja je za to saznala kada joj je stigao račun Hrvatskog telekoma. "U jednom mi je trenutku zazvonio mobilni i obavila sam kraći telefonski razgovor s osobom koja me je nazvala iz Osijeka. Obje smo, dakle, bile na teritoriju Republike Hrvatske. Stiže mi račun sa 85 kuna troška, znači ispostavlja se da sam telefonirala dok sam bila u inostranstvu", ispričala je Osječanka svoje neugodno iskustvo.

Ništa bolja situacija nije ni na području slavonske opštine Erdut, a posebno u naselju Aljmaš koje je smešteno u dolini, pa je pokrivenost signalom hrvatskih mobilnih operatera izuzetno loša.

"Kako bi zaobišli celu ovu priču, mnogi ljudi koji imaju rodbinu u Srbiji imaju i kartice srpskih telekoma, pa se snalaze. Kroz razne projekte i programe nastojimo da osiguramo da imamo što više hotspot tačaka kako bi naši građani i turisti imali bar besplatan Wi-Fi. Situacija je vrlo loša jer je roming sa Srbijom izrazito skup, jeftiniji je razgovor s nekim ko je u Australiji‘‘, situaciju je približio načelnik Jugoslav Vesić.

Kurir.rs/Novac.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track