HRVATSKI ESKOBAR U VENECUELI NA IVICI OČAJA: Drugovao sa Ljubom Zemuncem i Jocom Amsterdamom, pao zbog pola tone kokaina, a evo kakve molbe šalje sudu u Rijeci!
Foto: Profimedia

utekao u venecuelu

HRVATSKI ESKOBAR U VENECUELI NA IVICI OČAJA: Drugovao sa Ljubom Zemuncem i Jocom Amsterdamom, pao zbog pola tone kokaina, a evo kakve molbe šalje sudu u Rijeci!

Hrvatska -

"Don Mariju", "Hrvatskom Eskobaru", sada već 77-godišnjem Slobodanu Kašiću, bivšem vaterpolistu POŠK-a, Jadrana, Mornara i beogradske Crvene zvezde, Splićaninu koji već decenijama živi u Venecueli, i drugi put je odbijena molba da mu se zbog zastarevanja obustavi izdržavanje 13-godišnje zatvorske kazne, na koju ga je još 29. oktobra 2001. godine osudio Županijski sud u Rijeci zbog krijumčarenja 557 kilograma kokaina koji je "pao" 1997. godine na riječkom kontejnerskom terminalu Brajdica.

Zbog te presude Kašić je bio uhapšen po hrvatskoj poternici, u Venecueli i u kolovozu 2010. godine dok je bio na poslovnom putu u glavnom peruanskom gradu Limi, ali je oba puta izbegao izručenje Hrvatskoj, zahvaljujući i vezama s liderima tih država, čime se uostalom i lično hvalio. I tako hrvatsko pravosuđe nikad nije uspelo da realizuje presudu iako je za Kašićem raspisalo poternicu još 6. decembra 2004. godine.

Čovek koji je prema procenama američke agencije za borbu protiv narkotika DEA-e bio jedna od glavnih spona latinoameričkih i evropskih narkodilera, što je on odlučno demantovao, već je 2015. godine tražio obustavu zatvorske kazne zbog zastarevanja i već mu je i 13. aprila 2015. godine riječki Županijski sud odbio taj zahtev kao neosnovan.

Ponovno je obustavu zatvorske kazne tražio putem svog zastupnika, splitskog advokata Mladena Oštra, ali mu je i ovaj put zahtev odbijen, a odluku je donela Loreta Sršen, sutkinja izvršenja riječkog Županijskog suda.

"Zastara nije privilegija za počinioce krivičnog dela, nego institut donesen zbog oportuniteta, pa se pitanje primene blažeg zakona ne postavlja u odnosu na pitanja zastarevanja, nego se nezavisno o tome jesu li ti rokovi duži ili kraći u odnosu na zastarne rokove iz zakona koji su izmenjeni, primenjuju zastarni rokovi iz zakona koji je na snazi", poručila mu je svojom odlukom od 21. maja sutkinja Sršen. I podsetila da u njegovu slučaju zastara nastupa tek 17. februara 2029. godine i da se na njega ne može primeniti blaži zakon. Za Slobodana Kašića to praktički znači da do 87 godina neće smeti da napušta Venecuelu, zemlju u kojoj je stvorio svoje poslovno carstvo i brojne političke veze.

Sasvim je izvjesno da Slobodan Kašić nikad neće završiti u riječkoj "Via Romi" gde ga čeka ćelija, a u oba slučaja hapšenja i u Venecueli, gde je živio od 70-ih, i u Peruu zahvaljujući svojem snažnom uticaju nije dugo ostajao iza rešetaka. I u Švajcarskoj je dvaput bio uhapšen zbog sumnje za pranje novca, ali je brzo pušten iz zatvora.

U bivšu državu dolazio je i kao član državnih delegacija Venecuele, bio je prijatelj s predsednicima, a kleo se da nijedan cent nije zaradio od posla s drogom.

Za Kašića se tvrdilo da je s "jugo podzemljem" bio u vezi još preko poznatog Ljubomira Magaša, Ljube Zemunca, kao i Sretena Jocića, koji je bio optužen za ubistvo Ive Pukanića, pa sve do istaknutih hrvatskih lica iz "crnih hronika" Marka Nikolića, koji je još u bekstvu kao jedan od organizatora ubistva "kralja poker automata" Vjeke Sliška, i Stjepana Prnjata, kojem je u toku suđenje zbog krijumčarenja kokaina.

U slučaj krijumčarenja 557 kg kokaina koji je pao na riječkoj Brajdici, zbog čega mu sada kao Damoklov mač nad glavom visi 13 godina zatvora, bio je umešan i bivši inspektor za droge MUP-a te Mladen Pervan, koji je kao i Kašić i dalje na poternici MUP-a i takođe nije odležao ni dana zatvora za navedeno krijumčarenje droge. Za razliku od Kašića koji je u Latinskoj Americi, za Pervana se sumnja da se skrasio u Rusiji.

Kurir.rs/Jutarnji.hr Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track