TERALI IH DA PIJU KISELINU: Svedok ponovio iskaz o učešću Branimira Glavaša u ubistvu Srba u Osjeku 1991. godine
Foto: Beta/Denis Cerić

brutalno

TERALI IH DA PIJU KISELINU: Svedok ponovio iskaz o učešću Branimira Glavaša u ubistvu Srba u Osjeku 1991. godine

Hrvatska -

Na ponovljenom suđenju Branimiru Glavašu za ratni zločin u Osijeku 1991. godine svedočio je nekadašnji zaštićeni svjedok Krunoslav Fehir.

Fehir je opet detaljno ispričao kako je kao 16-godišnjak 31. avgusta 1991. u dvorištu Sekretarijata narodne obrane ubio Čedomira Vučkovića. Kako je rekao Fehir, Zoran Brekalo doveo je dvojicu civila. Tvrdio je da su teroristi i ispitivao ih je u garaži.

Fehir je rekao da je toga dana oko 21 sat s Brekalom ušao u garažu u kojoj su bili Vučković i Đorđe Petković. Brekalo je naterao Vučkovića da popije kiselinu iz akumulatora, a nakon nekoliko udaraca Vučković je uspio pobjeći.

Fehir je krenuo prema njemu. Vikao mu je da stane i zatim u njegovom smjeru ispalio 5-6 hitaca. Vučković je pao na trbuh. Došao je Glavaš i pitao šta se dogodilo. S obzirom na ono što je Petković vidio, Glavaš je naredio da i njega ubiju.

Nakon Fehirovog svedočenja Glavaš ga je pitao je li bio pod pritiskom oko iskaza zbog svoje seksualne orijentacije, ali sudija je zabranila to pitanje. Glavaševi advokati zatim su stavili primedbe na istinitost iskaza svedoka u celosti.

Novo suđenje u slučajevima Garaža i Selotejp zakazano je nakon što je Vrhovni sud početkom januara ukinuo odluku vanraspravnog veća zagrebačkog Županijskog suda iz marta prošle godine prema kojoj se ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka njegovim suoptuženicima.

Nakon što je Državno tužilaštvo protiv razdvajanja suđenja podnelo zahtjev za zaštitu zakonitosti, Vrhovni sud je ukinuo rešenje vanraspravnog sudskog veća kojim je predsjedao Ivan Turudić, uvaživši većinu argumenata iznesenih u zahtevu Državnog tužilaštva pa je zagrebački Županijski sud morao nastaviti s jedinstvenim suđenjem.

Glavaš i njegovi suoptuženici od početka odbacuju optužbe za zlostavljanja, mučenja i ubistva osječkih Srba u slučajevima Garaža i Selotejp.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track