NI VELIKA PLATA NIJE ZADRŽALA HRVATICU U NEMAČKOJ: Zadranka Melita (28) izdržala 5 godina rada u hotelu, sve istrpela da bi uspela da OSTVARI OVO!
Foto: Profimedia

lepa njena

NI VELIKA PLATA NIJE ZADRŽALA HRVATICU U NEMAČKOJ: Zadranka Melita (28) izdržala 5 godina rada u hotelu, sve istrpela da bi uspela da OSTVARI OVO!

Hrvatska -

Prvi put od 2013. smanjio se broj građana koji su napustili Hrvatsku, a istovremeno se gotovo udvostručio broj onih koji su se u nju odlučili vratiti.

Državni zavod za statistiku izneo je podatke prema kojima se vidi da se u zemlju tokom 2018. doselilo 26 hiljada građana, a pao je i broj onih koji napuštaju Hrvatsku sa 47 hiljada u 2017. na 39 hiljada u 2018. godini.

Jedna od povratnica je i Zadranka Melita (28) koja se nakon pet godina u Nemačkoj odlučila da vrati u Hrvatsku.

Nakon srednje ekonomske nije uspela da pronađe posao pa je s 22 godine, kako kaže, otišla trbuhom za kruhom.

“Početak je bio težak, ali pomoglo mi je što sam znala osnove nemačkog. Kada sam došla, zarađivala sam 1.500 evra mesečno, a smeštaj i hrana, kao i svi prekovremeni sati bili su mi dodatno plaćeni. Vremenom sam počela da radim sa gostima na recepciji, usavršila sam jezik, a plata mi se popela na više od 2.500 evra. To je novac o kome sam u Hrvatskoj samo mogla da sanjam”, ispričala je Melita koja je radila u manjim gradićima širom Bavarske.

Kako nije imala troškova za stanarinu i za hranu, polovinu svoje mesečne plate uspevala je da ostavi sa strane, a tokom pet godina skupila se tu pozamašna svota i Melitin početni kapital.

“Ja sam u stvari i otišla ne da bi zauvek ostala, nego da bih nešto zaradila i sa tim se novcem vratila u Hrvatsku. Nisam imala decu i porodicu koji su otišli sa mnom. Valjda mi se zato i bilo lakše da se vratim”, kazala je za Slobodnu Dalmaciju.

S novcem kojeg je uštedela preuredila je kuću na zadarskom Boriku i bacila se u biznis sa apartmanima.

“Uredili smo četiri apartmana i, ako je suditi po početku, posao ide odlično. Svesna sam da ću zarađivati nešto manje nego u Nemačkoj, ali još će se uvek od toga dati prilično dobro da živi”, zaključila je povratnica Zadranka.

Kurir.rs/Slobodna Dalmacija Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track