MILANOVIĆ KREĆE U IZBORNU OFANZIVU: Plenković šteti interesima Hrvatske u EU
Foto: Beta/Zvonimir Kuhtić

U NAPADU

MILANOVIĆ KREĆE U IZBORNU OFANZIVU: Plenković šteti interesima Hrvatske u EU

Hrvatska -

ZAGREB - Kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) na predsedničkim izborima u Hrvatskoj Zoran Milanović rekao je da premijer Andrej Plenković "svojim privatnim ponašanjem" nanosi štetu hrvatskim interesima u EU, zbog čega će, ističe, po povratku u Hrvatsku morati da objasni čije je interese branio u Briselu.

"Još uvek se nadam da Plenković može da postane predsednik Evropske komisije. Jedino takav ishod može da ublaži štetu koju hrvatski premijer svojim potpuno privatnim ponašanjem pričinjava našim interesima u Evropskoj uniji", objavio je Milanović na svom Fejsbuk profilu.

Osvrćući se na premijerov boravak u Briselu, gde se, između ostalog, razgovara o imenovanju novog predsednika Evropske komisije, predsednika Evropskog saveta i Evropskog parlamenta, kao i visokog predstavnika za spoljnu i bezbednosnu politiku, Milanović je naveo da je neprihvatljivo "pokoravanje Hrvatske stavovima nekakve Narodne stranke".

"I nepametno da u trenutku u kom Nemačka, koju još uvek predstavlja Angela Merkel, zastupa suprotan stav i podržava ipak prihvatljivog Timermansa za šefa Evropske komisije, Plenković i dalje podržava Vebera, koji polako sam sebi uskraćuje podršku", ocenio je Milanović.

Upozorava da Hrvatskoj zbog svega toga preti šteta usled mogućeg sukoba s najmoćnijim državama EU, odnosno uglednim demokratijama poput Nemačke, Francuske, Holandije, Španije i drugih koje "pokušavaju da skupe većinu za nekakvu odluku". Za Milanovića je šteta i sukob sa, kako kaže, najverovatnijim budućim šefom Evropske komisije, "koji će u procesu odlučivanja o pristupu Hrvatske Šengenu i evru imati taman toliki uticaj da moramo da ga imamo za saveznika".

"Pogledajte kako Bugari pametno kalkulišu u ovim haotičnim pregovorima", ističe bivši premijer Milanović.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track