PLENKOVIĆ PREDVODIO POBUNU PROTIV ANGELE JER NEMA POJMA KOJE SU FUNKCIJE DOGOVORENE: Šta je, dovraga, predlog iz Osake?
Foto: AP / Geoffroy van der Hasselt / Pool, EPA / Oliver Hoslet

KRIZA U EU

PLENKOVIĆ PREDVODIO POBUNU PROTIV ANGELE JER NEMA POJMA KOJE SU FUNKCIJE DOGOVORENE: Šta je, dovraga, predlog iz Osake?

Hrvatska -

Evropska narodna stranka (EPP) spremna je da uništi sastav vodećih kandidata (Spitzenkandidat) samo da dobije mesto predsednika Evropske komisije, a u toj konstelaciji u opciju se vraća Mišel Barnije kao mogući kandidat.

Na sastanku parlamentarne grupe EPP u Evropskom parlamentu, prenosi Jutarnji.hr, poslanici su se saglasili da Frans Timermans nikako ne sme da postane predsednik EK, iako je Angela Merkel postigla dogovor s liderima socijalista i liberala o paketu prema kojem bi Timermans preuzeo tu poziciju, a kandidat EPP, Manfred Veber bi postao predsednik EP u punom mandatu, pet godina.

foto: EPA / Oliver Hoslet

"Sve je puklo, kako prenose diplomatski izvori, u nedelju popodne kad su se u Briselu sastali pregovarači tri najveće parlamentarne grupe u EP", piše Jutarnji.hr.

Tada su u ime liberala pregovarali belgijski i holandski premijeri, u ime socijalista španski i portugalski, a u ime EPP Andrej Plenković i letonski premijer Krisjanis Karinš.

foto: AP / Virginia Mayo

Plenković i Karinš su počeli raspravu s pozicije prošlog samita, održanog 20. juna, s tezom da je Veber predsednik EK i da treba dogovoriti ostale pozicije.

Belgijski premijer Šarl Mišel ih je pogledao u čudu i pitao: "Vi, dakle, ne znate šta je dogovoreno u Osaki?".

Pregovarači narodnjaka su, kako navode diplomatski izvori, doslovce ostali u šoku kad im je rečeno da su nemačka kancelarka Angela Merkel i sam Veber već dogovorili da se odustaje od Vebera kao predsednika EK i da on preuzima Parlament.

Plenkovic i Karinš su posle toga besni otišli na samit EPP i rekli kako je reč o nedopustivom dogovoru iza leđa ostalim članicama stranačke grupacije.

Karins i Plenković otvoreno su pitali Merkel "šta je, dovraga, predlog iz Osake".

foto: EPA / Geoffroy Van Der Hasslet / Pool

Donald Tusk, predsednik Europskog saveta i član EPP-a, izjavio je kako je bio iznenađen oštrinom napada i pobune te skupine. Merkel je takođe ostala zapanjena snagom udara pa se povukla i te se povukla, napustila salu i zalupila vratima.

"EPP je trenutno podeljen na Merkelovu i ostale, preciznije rečeno stari i novi lideri su u otvorenom sukobu", prenio je diplomatski izvor, prenosi Euroaktiv.jutarnji.hr.

"Kariņš, Plenković i Varadkar deluju kao mladoturci EPP-a koji su u sukobu s Merkel.

foto: EPA / Franck Robichon

Franucski predsednik Emanuel Makron je otvoreno optužio pobunjenike u EPP-u (koje nije imenovao) navodeći da iza njihove akcije protiv dogovora stoje "lične ambicije" i, posebno, "skriveni planovi".

Kurir.rs / Tanjug, Euroaktiv.jutarnji.hr

Foto:AP / Geoffroy van der Hasselt / Pool, EPA / Oliver Hoslet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track