DALMACIJA PUNA NARKOMANA: Evo gde ih ima najviše, a stručnjaci objašnjavaju zašto postoji ovaj problem
Foto: Shutterstock

droga uzela maha

DALMACIJA PUNA NARKOMANA: Evo gde ih ima najviše, a stručnjaci objašnjavaju zašto postoji ovaj problem

Hrvatska -

Istarska županija već je godinama među hrvatskim županijama sa najvećom stopom zloupotrebe droga: ta je stopa u Istri dvostruko viša od proseka Hrvatske, pa čak 50-tak puta veća od one zabeležene u županijama sa najnižom stopom.

Ove podatke objavljuje jutarnji.hr nakon što je juče u lokalnim medijima objavljen vapaj očajne majke iz Pule koja tvrdi da joj se ćerka već sa 16 godina "navukla" na razne opijate.

Konkretno, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, tokom 2017. godine u Istarskoj županiji zbog zloupotrebe opijata lečeno je 432,8 osoba na svakih 100.000 stanovnika, dok je istovremeno u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ta stopa iznosila 7,6 osoba na 100.000 stanovnika, a u Virovitičko-podravskoj 14,1.

Stopu višu od Istarske županije ima samo Zadarska županija, u kojoj su na 100.000 stanovnika od opijatske zavisnosti lečene 485,4 osobe. Zanimljivo je da je jedina županija koja, uz Istarsku i Zadarsku, ima stopu veću od 400 Šibensko-kninska županija, odnosno južni sused Zadarske županije.

foto: Shutterstock

Istovremeno, Ličko-senjska županija, koja sa Zadarskom graniči na severu, pripada grupi županija sa najnižom stopom: stopa u toj županiji iznosi 22,3.

Kako navode u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, na problematiku u vezi sa zavisnošću mogu delovati i populacijske, prostorne i ekonomske značaji županije. Ličko-senjska županija, objašnjavaju, je županija sa relativno starim stanovništvom i nepovoljnim socioekonomskim uslovima.

S druge strane, u priobalnom delu Hrvatske, naročito na ostrvima, leti se ostvaruju mnoge prednosti turizma, ali zimski meseci u manjim sredinama nose pretnju dosade i manjka interesa i aktivnosti.

Kurir.rs/Slobodna Dalmacija

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track