KRUZERI KVARE HRVATIMA ZARADU: Sve više brodova, sve manje rezervacija u hotelima! Padaće cene ili će pući sezona!
Foto: Shutterstock

ne ide sve po planu

KRUZERI KVARE HRVATIMA ZARADU: Sve više brodova, sve manje rezervacija u hotelima! Padaće cene ili će pući sezona!

Hrvatska -

U prvih pet meseci ove godine broj kruzera koji su putovali po hrvatskom delu Jadrana porastao je za 18 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a sa njima je došlo i 19 odsto više putnika, pokazali su najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku.

Pokazalo se i da su se brodovi zadržavali duže nego 2018. godine, odnosno za 25,3 odsto više, prenosi Poslovni dnevnik.

Brodovi su dolazili pod zastavama ukupno 10 zemalja, a pod zastavom Malte u prvih pet meseci brodovi su ostvarili najviše kružnih putovanja – 41, s kojima je u Hrvatsku došlo 34.400 putnika.

foto: Profimedia

Po mesecima, najviše kružnih putovanja stranih brodova ove je godine po hrvatskom Jadranu bilo u maju, ukupno 88, što je tri putovanja ili 3,5 odsto više nego 2018. godine, a najposećenija kruzerska morska luka i ove godine je Dubrovnik.

Sa druge strane, broj rezervacija u hotelima je opao za tri do sedam odsto.

Prema rečima direktora Udruženja turizma Veljka Ostojića volumen rezervacija za top sezonu u hrvatskim hotelima sredinom juna je bio niži za 3 do 7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

foto: Profimedia

"Zbog toga se ulažu dodatni marketinški i prodajni napori da se realiziraju last minute rezervacije, kako bi se u najboljem slučaju dosegle lanjske brojke. Naznake optimizma beleže se samo u kompanijama koje su ulagale u povećanje kvalitete usluge", rekao je Ostojić.

Sporiji tempo rezervacija prijavilo je čak 70 odsto anketiranih apartmanskih naselja, 62 odsto hotela i 44 odsto kampova, a jedva petina hotela ima jači broj rezervacija nego prošle godine, zbog čega 22 odsto hotela očekuje da će u ovoj sezoni snižavati cene, 12 odsto očekuje slabiju zauzetost, a pet odsto manji prihod.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja