Najnovije vesti

KATOLIČKI LOGOR NA GOLOM OTOKU HIT! Nema vode, struje, ni mobilnih, dnevno sme da se priča 20 minuta! Navala suluda!
Foto: Profimedia

RADIKALNO

KATOLIČKI LOGOR NA GOLOM OTOKU HIT! Nema vode, struje, ni mobilnih, dnevno sme da se priča 20 minuta! Navala suluda!

Hrvatska

Za jedne su katolički logori mesta za druženje i zabavu za one koji žele da se molitvom približe Bogu, a za druge je reč o trening-centrima za buduće ideologe “konzervativne revolucije” i mestima pogodnim za ispiranje mozgova. 

Takav kamp otvoren je na Golom otoku, nekada zloglasnom zatvoru za "nepodobne", uglavnom Srbe, od kojih su mnogi ostavili kosti u tom kamenjaru.

U uslovima gladi i samoće možemo da prepoznamo kako Bog lično brine za svakoga od nas i prihvata nas, tvrde učesnici novinarima Jutarnjeg lista koji su došli da lično provere šta se tamo dešava.

"Traju sedam dana i program je zadat prema uputstvima Ignasija Lojole - Duhovne vežbe. Program se sprovodi u tišini koja polazniku kampa omogućava da se udalji od teške svakodnevice i tako dobro razmisli o donetim i predstojećim životnim odlukama i izborima koje tek treba napraviti", objašnjavaju organizatori.

Kako izgledaju dani u tišini na Golom otoku, približila je za Jutarnji.hr 40-godišnja Zagrepčanka, ugledan advokat, koja je htela da ostane anonimna, a dolazi ovde poslednje tri godine.

"Prvi put sam odlučila da odem uz očekivanje da će to biti prilika za dobar fizički odmor, ali i psihički, bez distrakcija, buke, posla, kafića i telefona kako bih mogla sabrati misli i u tišini se približiti Bogu. Nisam mnogo znala o istoriji Golog otoka i o tome šta se tamo odvijalo", priča ona.

"Nemoguće je ne osetiti tu težinu i bol kada kročite na Goli otok. Ona isijava iz tih grafita i razrušenih građevina. No, zato mi je posebno draga ta činjenica da je Bog došao i na takvo mesto te da ljudi danas svesno odlaze na Goli otok kako bi vratili snagu, upoznali sami sebe i Boga", dodaje ona.

foto: Profimedia

Zgrade su stare, očišćene koliko je moguće, spava se u vrećama za spavanje u odvojenim muškim i ženskim sobama. Na ostrvu nema ni struje, ni vode, a mobilni telefoni i svi drugi uređaji u ovom kampu su zabranjeni.

Koristi se jedino Biblija. Na dan sme da se govori samo 20 minuta i to sa sveštenikom ili pratiocem i to o temi koja je tog jutra određena.

foto: Profimedia

Cene za polaznike iznose od 100 i 350 kuna, što je približno između 15 i 50 evra, ali i do 1.000 i 2.200 kuna za one sa dubljim džepom (između 135 i 300 evra). Svaki od 50 kampova ima više termina, neki imaju jedan, neki četiri, a neki traju čitavo leto, i to uglavnom po sedam dana. Procenjuje se da kroz kampove prođe ukupno 20 hiljada polaznika.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...