KATOLIČKI LOGOR NA GOLOM OTOKU HIT! Nema vode, struje, ni mobilnih, dnevno sme da se priča 20 minuta! Navala suluda!
Foto: Profimedia

RADIKALNO

KATOLIČKI LOGOR NA GOLOM OTOKU HIT! Nema vode, struje, ni mobilnih, dnevno sme da se priča 20 minuta! Navala suluda!

Hrvatska -

Za jedne su katolički logori mesta za druženje i zabavu za one koji žele da se molitvom približe Bogu, a za druge je reč o trening-centrima za buduće ideologe “konzervativne revolucije” i mestima pogodnim za ispiranje mozgova.

Takav kamp otvoren je na Golom otoku, nekada zloglasnom zatvoru za "nepodobne", uglavnom Srbe, od kojih su mnogi ostavili kosti u tom kamenjaru.

U uslovima gladi i samoće možemo da prepoznamo kako Bog lično brine za svakoga od nas i prihvata nas, tvrde učesnici novinarima Jutarnjeg lista koji su došli da lično provere šta se tamo dešava.

"Traju sedam dana i program je zadat prema uputstvima Ignasija Lojole - Duhovne vežbe. Program se sprovodi u tišini koja polazniku kampa omogućava da se udalji od teške svakodnevice i tako dobro razmisli o donetim i predstojećim životnim odlukama i izborima koje tek treba napraviti", objašnjavaju organizatori.

Kako izgledaju dani u tišini na Golom otoku, približila je za Jutarnji.hr 40-godišnja Zagrepčanka, ugledan advokat, koja je htela da ostane anonimna, a dolazi ovde poslednje tri godine.

"Prvi put sam odlučila da odem uz očekivanje da će to biti prilika za dobar fizički odmor, ali i psihički, bez distrakcija, buke, posla, kafića i telefona kako bih mogla sabrati misli i u tišini se približiti Bogu. Nisam mnogo znala o istoriji Golog otoka i o tome šta se tamo odvijalo", priča ona.

"Nemoguće je ne osetiti tu težinu i bol kada kročite na Goli otok. Ona isijava iz tih grafita i razrušenih građevina. No, zato mi je posebno draga ta činjenica da je Bog došao i na takvo mesto te da ljudi danas svesno odlaze na Goli otok kako bi vratili snagu, upoznali sami sebe i Boga", dodaje ona.

foto: Profimedia

Zgrade su stare, očišćene koliko je moguće, spava se u vrećama za spavanje u odvojenim muškim i ženskim sobama. Na ostrvu nema ni struje, ni vode, a mobilni telefoni i svi drugi uređaji u ovom kampu su zabranjeni.

Koristi se jedino Biblija. Na dan sme da se govori samo 20 minuta i to sa sveštenikom ili pratiocem i to o temi koja je tog jutra određena.

foto: Profimedia

Cene za polaznike iznose od 100 i 350 kuna, što je približno između 15 i 50 evra, ali i do 1.000 i 2.200 kuna za one sa dubljim džepom (između 135 i 300 evra). Svaki od 50 kampova ima više termina, neki imaju jedan, neki četiri, a neki traju čitavo leto, i to uglavnom po sedam dana. Procenjuje se da kroz kampove prođe ukupno 20 hiljada polaznika.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track