SNIMAK IZRUČENJA HRVATSKOG UDBAŠA: Nemci osudili Josipa Perkovića za ubistvo emigranta, kaznu će izdržavati u Remetinecu (VIDEO)
Foto: Screenshot

PRAVDA

SNIMAK IZRUČENJA HRVATSKOG UDBAŠA: Nemci osudili Josipa Perkovića za ubistvo emigranta, kaznu će izdržavati u Remetinecu (VIDEO)

Hrvatska -

Bivši jugoslovenski i hrvatski obaveštajac Josip Perković (74) u četvrtak je doveden u remetinečki zatvor, nakon što ga je Nemačka predala hrvatskim vlastima kako bi izdržao kaznu za učeststvovao u ubistvu emigranta Stjepana Đurekovića.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ranije je u Banskim dvorima novinarima potvrdio da će Perković neko vreme provesti u centru za dijagnostiku u Remetincu nakon čega će biti donesena odluka u kojem će zatvoru odslužiti ostatak kazne.

"Procedura u dijagnostičkom centru je, recimo, između tri, četiri nedelje, gde se utvrđuju osnovne činjenice o zdravstvenom stanju i drugim okolnostima. I onda se tek donosi odluka koja bi ustanova bila najpogodnija za izvršavanje kazne", objasnio je Bošnjaković.

Perković je, zajedno s nekada nadređenim Zdravkom Mustačem (77) početkom 2014. izručen Nemačkoj, uz uslov da kaznu nakon presude služe u Hrvatskoj.

Vrhovni zemaljski sud u Minhenu osudio ih je u avgustu 2016. na doživotnu zatvorsku kaznu zbog odgovornosti za ubistvo emigranta Đurekovića koga su u junu 1983. u Volfratshauzenu ubili zasad nepoznati počinioci. Hrvatski Vrhovni sud je 14. juna odbio Perkovićevu žalbu i potvrdio odluku zagrebačkog Županijskog suda koji je u decebru prošle godine njemačku kaznu doživotnog zatvora 'preveo' u 30-godišnju kaznu prema hrvatskim propisima koju Perković treba odslužiti u domaćem zatvoru.

Mustaču koji je osuđen zajedno s Perkovićem, a i dalje je u Njemačkoj, kaznu je s hrvatskim propisima usklađivao Županijski sud u Velikoj Gorici i izrekao mu 40 godina.

Obojica su se nakon nemačke presude obratili i Evropskom sudu za ljudska prava.

Kurir.rs/Jutarnji

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track