NIŠTA OD SRPSKO-HRVATSKE ŠKOLE U VUKOVARU: Hrvati morali da vrate Norveškoj pare za ovaj propali projekat
Foto: Shutterstock

propao projekat

NIŠTA OD SRPSKO-HRVATSKE ŠKOLE U VUKOVARU: Hrvati morali da vrate Norveškoj pare za ovaj propali projekat

Hrvatska -

Pilot projekat Dunav-škola u Vukovaru, koja je od ostalih trebala da se razlikuje po multikulturnom programu, otišao je u istoriju.

Ideja o školi koja je trebala da bude primer dijaloga i integracije hrvatskih i srpskih učenika rodila se još pre 16 godina. Naime, Kraljevina Norveška dala je više od milion evra za gradnju i opremu škole u vukovarskom kraju Borovo naselje još 2014. godine.

Međutim kako škola nije proradila, Norvežani su tražili da im se novac vrati nazad u jesen prošle godine. Tada se pojavio problem oko toga ko tačno treba da vrati novac, s obzirom na to da je odluku o osnivanju škole sa eksperimentalnim programom donelo Gradsko veće Vukovara krajem 2016. godine, ali je nosilac projekta bilo Ministarstvo nauke i obrazovanja, piše Glas Slavonije.

foto: Profimedia

Dražen Kobašević, načelnik Upravnog odeljenja za kulturu, obrazovanje, sport, ratne veterane, socijalnu politiku i civilno društvo, rekao je da je Ministarstvo potvrdilo da je Norvežanima vraćen novac. On kaže da je vraćeno oko 300.000 evra i da je tako projekt "gotov".

A tako je zapravo propala mogućnost stvaranja prve škole u Hrvatskoj u koju bi išla deca hrvatske, srpske i svih drugih nacionalnosti, i koja bi učila o međusobnim razlikama kako bi se naučila toleranciji i međusobnom uvažavanju.

foto: Profimedia

Mogućnost preimenovanja objekta postoji, ali isključivo u području predškolskog obrazovanja, dodao je Kobašević rekavši da Grad Vukovar kao osnivač nema obavezu da učestvuje u vraćanju sredstava Norveškoj.

U tu školu je trebalo da ide na desetine, a možda i stotine dece, ali u nju školarci neće ići niti će usvajati vrednosti poput multikulturalnosti i multietničnosti.

Kurir.rs/Index.hr/Glas Slavonije

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja