Najnovije vesti

KOLINDA HVALI FILM O GOTOVINI: Doživela sam ga vrlo emotivno
Foto: EPA

reakcija

KOLINDA HVALI FILM O GOTOVINI: Doživela sam ga vrlo emotivno

Hrvatska

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u Puli da je vrlo emotivno doživela dugoočekivanu premijeru filma "General" koji, kako je kazala, govori o životu i njegovom značaju za hrvatsku državu i hrvatsku istoriju generala Ante Gotovine.

Dodala je da se nada da će film odjeknuti u svetu, odnosno da će ljudi saznati istinu, ne samo o Gotovini, već uopšte o Hrvatskoj vojsci.

 

"Celi sam film doživela vrlo emotivno, prisećajući se tih istorijskih trenutaka kada smo svi živeli za Hrvatsku i uz naše hrvatske vojnike. Ja sam u to vreme bila u Ministarstvu spoljnih poslova, gde smo imali pune ruke posla pre i nakon akcije "Oluja", pripremajući pritom teren za međunarodnu zajednicu. Dobro se sećam tih trenutaka, bili su to veličanstveni dani, nešto neopisivo", izjavila je Grabar-Kitarović.

 

Kako je navela, "moramo biti duboko zahvalni svima koji su učestvovali u "Oluji" i uopšte u odbrani Republike Hrvatske, kao i Bosne i Hercegovine, a posebno onima koji su dali svoj život i njihovim porodicama".

Kitarović se, kako su preneli hrvatski mediji, novinarima obratila nakon gotovo tročasovne projekcije filma reditelja Antuna Vrdoljaka, kojim je, inače, otvoren Festival u Puli, navodeći i "da umetnost uvek doživljavamo ličnije i više sa srcem, dok dokumentarci izazovu osećaje koji su odraz vesti".

 

Projekcijom dugo očekivanog filma "General" u režiji Antuna Vrdoljaka o životu i ratnim "podvizima" Ante Gotovine sa holivudskom zvezdom Goranom Višnjićem u naslovnoj ulozi, u subotu uveče je u Pulskoj Areni počeo 66. Pula film festival.

 

Pred punom Arenom na otvorenom uz očekivano prisustvo predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, koja je i otvorila festival, premijerno je prikazan film koji mesecima unazad izaziva veliku pažnju u celom regionu nekadašnje Jugoslavije.

 

Reč je zapravo o bajkovitom prikazu romansirane biografije "najomiljenijeg hrvatskog generala iz domovinskog rata" kako su Gotovinu često nazivali hrvatski mediji.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...