Najnovije vesti

STRAH OD ZARAZE: Zamalo proglašena epidemija krpeljskog meningitisa u Gorskom Kotaru, a sve zbog kozjeg mleka!
Foto: Shutterstock

panika

STRAH OD ZARAZE: Zamalo proglašena epidemija krpeljskog meningitisa u Gorskom Kotaru, a sve zbog kozjeg mleka!

Hrvatska

Prethodnih dana u mestu Lokve u Gorskom Kotaru zamalo je proglašena epidemija krpeljskog meningitisa, gde je kod šest osoba konstatovano to oboljenje.

Da bi se proglasila epidemija potrebno je sedam obolelih osoba, prenosi Novi list i dodaje da je od šest obolelih jedan zaražen bolešcu klasičnim ujedom insekta, dok je petoro zaraženo jer su pili sirovo kozje mleko.

Doktorka Marinka Kovačević kaže da je analiza svakog pojedinačnog slučaja pokazala da su svi oboleli, osim muškarca iz Lokava, pili sirovo kozje mleko s farme jedne lokvarske porodice čiji su članovi takođe među obolelima.

foto: Profimedia

Kako se navodi, put do zaraze je bio lak - koze su negde pokupile krpelja koji ih je zarazio zbog čega je i njihovo mleko bilo zaraženo.

"Ko god je mleko kupljeno na toj farmi kupio i pre upotrebe prokuvao, nije imao nikakvih problema, a od onih koji su ga pili sirovog neki su zaraženi krpeljnim meningitisom. To nije bezazlena bolest i troje ljudi završilo je u bolnici, a ono što je dobro je da je, bar kako sada stvari stoje, napredovanje te bolesti zaustavljeno jer nemamo novih prijava obolelih osoba", rekla je Kovačevićeva.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Shutterstock

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...