Najnovije vesti

KOLINDA SE PROTIVI ĆIRILICI U VUKOVARU: Ne haje za odluke Ustavnog suda, podržala Penavu!
Foto: EPA / Valda Kalnina

poruka sa vrha

KOLINDA SE PROTIVI ĆIRILICI U VUKOVARU: Ne haje za odluke Ustavnog suda, podržala Penavu!

Hrvatska

Hrvatska prdsednika Kolinda Grabar Kitarović se takođe usprotivala odluci Ustavnog suda o vraćanju ćirilice u Vukovar, a nakon razgovora sa gradonačelnikom Ivanom Penavom je izjavila da njegov stav u odnosu na sudsku odluku nije nepoštovanje, već poziv koji ona podržava.

Grabar-Kitarović se sastala danas na Pantovčaku sa gradonačelnikom Vukovara, HDZ-ovcem Ivanovom Penavom, a povodom odluke Ustavnog suda o statutarnoj odluci ostvarivanja sluzbene upotrebe srpskog jezika i pisma na području tog grada.

 

Predsednica je izrazila podršku stavu Ivana Penave, koji se protivi odluci Ustavnog suda. Iz Kabineta Grabar Kitarović su nakon sastanka saopštili da predsednica smatra izuzetno važnim pružanje podrške gradonačelniku Penavi i Vukovarčanima ''koji već više od četvrt veka trpe nepravdu nastalu neobjašnjivo sporim i neefikasnim delovanjem institucija''.

 

Predsednica ističe da to izaziva osećaj nepravde među građanima Vukovara, posebno među "braniteljima", ali i pripadnicima srpske zajednice koje se stigmatizuje.

 

"Predsednica odluku Ustavnog suda ne može da komentariše, ali ističe da Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina kaže da se njihova prava moraju tumačiti i primenjivati na način da se poštuju i manjine i hrvatski narod te razvija solidarnost i dijalog među njima", navodi se u saopštenju, koje su preneli hrvatski mediji.

 

Kolinda Grabar-Kitarović je kazala da Hrvatska mora posebno da brine o Vukovaru, a od državnog vrha treba zahtevati rešavanje nepravde koju osećaju stanovnici tog grada.

 

"Ne želim razdvajanja ili sukobe među Hrvatima i Srbima, nego pozivam na strpljenje i obzir koji podrazumeva prihvatanje činjenice da Vukovar leči svoje rane. Smatram da je obveza državnih institucija da što pre ulože dodatni napor i pronađu najbolja rešenja koja neće izazivati napetosti i nepoverenje među ljudima, nego upravo suprotno", kazala je predsednica Grabar-Kitarović.

 

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / Valda Kalnina

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...