PUPOVAC: U Vukovaru za ustaški pozdrav ima mesta, a za ćirilicu nema!
Foto: Beta

dijalog nema nikakve šanse

PUPOVAC: U Vukovaru za ustaški pozdrav ima mesta, a za ćirilicu nema!

Hrvatska -

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke, Milorad Pupovac, izjavio je na Odboru za Ustav da će kao član vladajuće većine podržati predložene kandidate za nove ministre i potpredsednike vlade, ali se osvrnuo i na odluku Ustavnog suda o ćirilici u Vukovaru i poručio da za ustaški pozdrav u toj zemlji ima, a da za ćirilicu nema ni mesta ni razumevanja.

"Postoji jedan deo građana Hrvatske kojem smeta pozdrav 'za dom spremni'. Za njega ima mesta, i policija ga štiti, a za jedno pismo u minimalnoj upotrebi, koje nigde zakonom nije kriminalizovano, i predsednica (Kolinda Grabar-Kitarović) i drugi tvrde da povređuju ljude koji su pretrpeli ratna stradanja", rekao je Pupovac.

Dodao je da dijalog pod tom pretpostavkom nema nikakve šanse.

"Izglasavanje novih ministara nema veze s ovim. Ovo je druga tema i o njoj ćemo razgovarati nakon izglasavanja ministara", rekao je posle sednice Odbora.

Ustavni sud Hrvatske je ranije ovog meseca odlučio o široj upotrebi ćirilice u Vukovaru, gde prema poslednjem popisu stanovništva živi više od 30 odsto građana srpske nacionalnosti.

Toj odluci suda se međutim protive čelnici gradskih vlasti i stranke koje čine većinu u tom gradu i poručuju da je neće poštovati.

Gradonačelnik Vukovara, Ivan Penava, tim povodom je razgovarao i sa predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović, koja ga je praktično podržala u tome.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track