TELO VOJNIKA POGINULOG U AVGANISTANU STIGLO U HRVATSKU: Kovčeg dopremio američki avion! Pored neutešne porodice, dočekao ga državni i vojni vrh zemlje! (FOTO, VIDEO)
Foto: MORH

tuga

TELO VOJNIKA POGINULOG U AVGANISTANU STIGLO U HRVATSKU: Kovčeg dopremio američki avion! Pored neutešne porodice, dočekao ga državni i vojni vrh zemlje! (FOTO, VIDEO)

Hrvatska -

Kovčeg sa telom 27-godišnjeg Josipa Briškog, hrvatskog vojnika poginulog u samoubilačkom terorističkom napadu talibana u Avganistanu, jutros stigao u Hrvatsku.

Na Plesu je organizovan svečani doček sa vojnim i državnim vrhom, a tamo je i porodica nastradalog vojnika.

"Na zagrebački aerodrom, danas, 26. jula 2019. u ranim jutarnjim satima sleteo je američki transportni avion C-17 kojim je u Hrvatsku prevezeno telo hrvatskog vojnika Josipa Briškog.

Američki avion u noćnim satima poleteo je iz Bagrama u Avganistanu, a ispratio ga je zapovednik NATO misije "Resolute Support" general Ostin Skot Miler, čime je stradalom hrvatskom vojniku iskazana najveća počast.

U Hrvatskoj, na Plesu organizovan je svečani doček uz najviše vojne počasti za preminulog hrvatskog vojnika Josipa Briškog, kojem uz porodicu preminulog pripadnika Hrvatske vojske, prisustvuje predsjednica RH i vrhovna zapovednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general Mirko Šundov sa saradnicima, kao i drugi visoki zvaničnici Ministarstva obrane i Hrvatske vojske.

Svečanom dočeku prisustvuju i predstavnici zemalja članica NATO saveza, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Nemačke, Češke i Albanije", saopštili su iz MORH-a.

foto: MORH

U Ministarstvu obrane u 11 sati će biti održana komemoracija za poginulog Josipa, a sahrana bi trebala da se održi sutra uz najviše vojne počasti.

U Ministarstvu obrane juče je otvorena knjiga žalosti za poginulog Josipa Briškog.

Josip Briški iz Zagreba, pripadnik 10. hrvatskog kontingenta NATO-ove misije potpore miru "Resolute Support", preminuo je u sredu oko podneva od teških povreda opasnih po život zadobijenih tokom napada na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu.

Briški je u Hrvatsku vojsku pristupio 2014., a od 2016. pripadnik je Zapovedništva specijalnih snaga. U Avganistanu je bio angažovan na poslovima savetovanja i mentorstva Avganistanskih bezbednosnih snaga i to je bila prva međunarodna misija u kojoj je učestvovao. Bio je oženjen i ima jednogodišnjeg sina.

Hrvatska zastava pred sedištem NATO-a na pola koplja

Ispred sedišta NATO-a u Briselu juče je hrvatska zastava spuštena na pola koplja zbog pogibije hrvatskog vojnika u Avganistanu. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u sredu je izrazio saučešće zbog smrti Briškog.

Dvojica povređenih pripadnika 10. hrvatskog kontingenta su u američkim bolnicama u Kabulu i Bagramu i nalaze se van životne opasnosti.

Svi ostali pripadnici kontingenta su dobro i nisu neposredno ugroženi, objavilo je Ministarstvo obrane.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: MORH

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track