PAKAO U ŠIBENIKU JE TRAJAO CELU NOĆ: Pogledajte protiv čega su se borili vatrogasci, kuće jedva odbranjene od vatrene stihije, ali nije još gotovo...Požar izbio i na Hvaru (VIDEO)
Foto: Screenshot

katastrofa

PAKAO U ŠIBENIKU JE TRAJAO CELU NOĆ: Pogledajte protiv čega su se borili vatrogasci, kuće jedva odbranjene od vatrene stihije, ali nije još gotovo...Požar izbio i na Hvaru (VIDEO)

Hrvatska -

Požar kod Šibenika i dalje je aktivan, ali je zaustavljeno njegovo napredovanje na području Bilica koje su bile najugroženije i situacija je puno bolja nego noćas, rekao je rano jutros županijski vatrogasni komandir Damir Dukić.

U požaru koji je izbio juče povređena su četiri od 230 angažovanih vatrogasaca. Za gašenje su angažovana i dva kanadera.

"Zaustavljeno je napredovanje na predelu Bilica. Sada radimo po krakovima požara koji idu prema naselju Dubrava i Jurasi i tom delu, ali u ovom trenutku nije ugroženo ništa - niti jedan stambeni objekt", rekao je Dukić.

Dukić je pojasnio da se prilikom borbe s vatrenom stihijom nije radila klasična evakuacija, već je policija bila s ljudima pored kuća dok su vatrogasci branili stambene objekte.

"Situacija je puno bolja nego sinoć. Nema više onakvog napredovanja požara kakvo je bilo tokom cele noći, jer je duvao orkanski jugo. Sada je vrlo malo oslabilo, ali je i to puno povoljnije. Videćemo kako će se sada razvijati", rekao je Dukić.

Upozorio je da je prostor dosta veliki, a u pitanju je velika borova šuma pa je teško bilo što predviđati. "To su brda, to su visoki borovi...tako da jednostavno moramo biti oprezni", rekao je.

Dodao je da je auto-put otvoren za sav saobraćaj, nakon što je više sati zbog požara bila zatvoren između Pirovca i Vrpolja.

Noćas je izbio požar i na nepristupačnom terenu između Milne i Zaraća na Hvaru. Na terenu je 15 vozila sa 60 vatrogasaca, a u pomoć je jutros stigao i kanader. Kuće nisu bile ugrožene.

Kurir.rs/Večernji

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track