KOLINDA KADA NE LAŽE, DEFINITIVNO SE BLAMIRA: Hrvatska predsednica nije ocrnila BiH u Izraelu, ali i pored toga ima veliki niz gafova u zvaničnim posetama drugim državama!  (VIDEO)
Foto: Screenshot

top lista

KOLINDA KADA NE LAŽE, DEFINITIVNO SE BLAMIRA: Hrvatska predsednica nije ocrnila BiH u Izraelu, ali i pored toga ima veliki niz gafova u zvaničnim posetama drugim državama! (VIDEO)

Hrvatska -

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović nalazi se u zvaničnom trodnevnom posetu Izraelu tokom kog se srela sa predsednikom Reuvenom Rivlinom.

Prema pisanju Džeruzalem Posta, u razgovoru s Rivlinom Kolinda se dotakla i teme Bosne i Hercegovine u kontekstu migrantske krize pa je navodno tvrdila da su “iako gotovo svi (migranti, op.a.) tvrde da su sirijske izbeglice, većinom zapravo afrički ili pakistanski migranti koji pokušavaju da se probiju preko granice iz Bosne i Hercegovine, za koju Grabar-Kitarović kaže kako je vrlo nestabilna i kako su je u određenom pogledu preuzeli ljudi povezani s Iranom i terorističkim organizacijama. Ta zemlja je danas pod kontrolom militantnog islama koji je dominantan u određivanju stavova.”

Ali, sada se čini da Kolinda nije to rekla. Naime, Kolinda je prvo demantovala te izjave, a onda je i novinarka priznala da nije najpreciznije prenela Kolindine izjave. Ali hrvatska predsednica ima dugu istoriju gafova pa je bilo vrlo lako poverovati da je rekla baš sve što je navedeno u članku.

Naime, skoro svaki njen put u inostranstvo potencijalno se može pretvoriti u diplomatsku havariju. Fabrika gafova s Pantovčaka lupeta i u Hrvatskoj i u inostranstvu, ali njene provale u inostranstvu ipak predstavljaju mnogo veći problem za Hrvatsku jer je predsednica kreator spoljne politike RH i tako blamira državu na međunarodnom nivou.

Evo malog pregleda Kolindinih najvećih blamaža koje je proizvela u inostranstvu, i to bez ikakvog razloga osim spostvenog neznanja.

Usred izbegličke krize 2015. Kolinda u Budimpešti napala - hrvatsku vladu

U oktobru 2015., kada je započela izbeglička kriza u Hrvatskoj, Kolinda je kao predsednica otišla u službenu posetu Mađarskoj koja je postavljanjem žice na granici de fakto izbeglički talas usmerila prema Hrvatskoj. Kolinda je tada usred Budimpešte napala vladu svoje zemlje i podržala politiku mađarskog premijera Viktora Orbana.

“Na ovo ne treba gledati kao na neprijateljski čin prema Hrvatskoj ili bilo kome, nego kao na zaštitu šengenskih granica i primenu šengenskih načela koja Hrvatska, kao država koja želi da uđe u Šengen, ne primenjuje i prilično se loše pokazala u celoj ovoj krizi kad je reč o kontroli prolaska ljudi”, rekla je tada predsednica u Mađarskoj.

Podržala Orbana 2017. kada je blokirao ulazak Hrvatske u OECD

Reč je o šokantnom kršenju standardnih pravila međunarodne diplomatije: nepisano je pravilo da visoki zvaničnici ne kritikuju vladu svoje zemlje kada su na službenom putu u inostranstvu. Nezamislivo je da bi nemački ili austrijski predsednici koji imaju slična ovlaščenja kao njihova hrvatska koleginica otišli Orbanu na noge (ili bilo gde na svetu) i onda pljuvali po vladi svoje zemlje. Hrvatska predsednica je tada prvi put odlučila da javno zastupa interese druge zemlje nauštrb Hrvatske, ali to nije bio i zadnji put.

Dve godine kasnije još jednom se pokazalo da se Kolinda u odnosima Hrvatske i Mađarske više ponaša kao mađarska lobistkinja nego kao hrvatska predsednica. Opet je bila u poseti Mađarskoj, i to u trenutku kada je vlada Viktora Orbana odlučila da blokira ulazak Hrvatske u OECD zbog problema povezanih s Inom i MOL-om. "Mađarska ne ucenjuje RH nego štiti svoje interese”, izjavila je Kolinda u Budimpešti, još jednom braneći Mađarsku nauštrb Hrvatske i proizvodeći tako još jedan skandal koji bi svaki iole sposobni diplomat znao lako izbeći.

U Švajcarskoj priznala da Hrvatska sprovodi protivzakonitu i nasilnu politiku prema migrantima

Tokom svoje posete Švajcarskoj u kratkom intervjuu za švajcarsku javnu televiziju SRF Kolinda je priznala da Hrvatska sprovodi pushback nad migrantima, što je ilegalno, i da pritom koristi “malo nasilja”, što je takođe ilegalno. Predsednica Republike Hrvatske je za televiziju druge države potvrdila da njena država sistematski krši zakone i ljudska prava! Posebno ironično je što je u tom intervjuu Kolinda pokušala da obrani hrvatsku politiku prema migrantima, ali kako je očigledno da nema taj kapacitet, ona je tu politiku uspela posve razotkriti kao protivzakonitu i nasilnu.

Kada je skandal eksplodirao, Kolinda se, naravno, još više ukopala jer je odlučila napasti SRF i reći da su se poneli neprofesionalno i da su “gori od tabloida”, iako postoji snimak celog intervjua i nema nikakve sumnje da je Kolinda rekla ono što je rekla. To je zapravo nezabeležen primer u evropskoj politici - da se predsednica jedne države javno svađa s javnom televizijom druge države, i to jer su ispravno prenesene njene izjave.

Blamaža pred ogradom Bele kuće

Tu je, naravno, i Kolindina sada već legendarna poseta SAD-u početkom 2017., za koji je ona sve pokušavala da uveri da je službeni, iako je stigla tek do ograde Bele kuće, ispred koje je za HTV dala jedan od najbizarnijih intervjua otkako je izabrana za predsednicu.

"Ovo je posjet koji je službeni i koji je usredotočen upravo na to da se iskoristi ovaj trenutak između dve administracije, da se Hrvatska pozicionira kao činilac koji će doista aktivno učestvovati u kreiranju američke spoljne politike'', rekla je tada predsednica u svom javljanju ispred ograde Bele kuće.

Guranje na samitu NATO-a da se približi Trampu

Bilo je i situacija u kojima Kolindi za blamiranje nisu uopšte bile potrebne reči, nego je njeno ponašanje bilo dovoljno. Najpoznatiji primer toga bio je samit NATO-a u junu 2017., na kojem se besramno gurala među kolegama da bi došla što bliže američkom predsedniku Donaldu Trampu.

Kolindine manevre su zabeležile i televizijske kamere pa je postala predmet sprdnje svetskih i domaćih medija, kao i inspiracija mnogih memova.

U Bukureštu i Varšavi lagala da je Hrvatska bila iza Gvozdene zavese

Iste godine se Kolinda sastala u Bukureštu sa rumunskim predsednikom Klausom Johanisom i izjavila da je Hrvatska bila iza Gvozdene zavese. To, naravno, nije tačno jer se pod tim pojmom podrazumijeva zona sovjetskog uticaja u Evropi nakon Drugog svetskog rata, a Jugoslavija je nakon 1948. ušla u otvoreni sukob sa Staljinovim SSSR-om i nije bila iza Gvozdene zavese za razliku od država poput Poljske, Mađarske, Rumunije, Bugarske itd.

Ali, Kolinda nije odustala od širenja te laži o hrvatskoj istoriji po svetu pa je isto izjavila i u Varšavi.

Tu su još i njene brojne provale u intervjuima za strane medije, od kojih je najviše ismejavanja izazvala njena laž da kao devojčica u socijalizmu nije mogla da jede voćni jogurt, ali u ovom članku se ipak ograničavamo samo na provale tokom poseta drugim državama.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track