PAŽNJA, AKO VOZITE KROZ HRVATSKU, OVO VAS MOŽE KOŠTATI 270 EVRA: Nova pravila  o rastojanju na putevima stupila na snagu!
Foto: Profimedia

za veću bezbednost

PAŽNJA, AKO VOZITE KROZ HRVATSKU, OVO VAS MOŽE KOŠTATI 270 EVRA: Nova pravila o rastojanju na putevima stupila na snagu!

Hrvatska -

Izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja u Hrvatskoj, koje su stupile na snagu 1. avgusta, između ostalog je definisano bezbedno rastojanje između vozila na auto-putevima, za čije nepoštovanje je predviđena kazna od 2.000 kuna (oko 270 evra).

Prema novom zakonu, pomoću specijalne signalizacije vozači će morati da drže rastojanje "od dve sekunde", ako se vozi najvećom dozvoljenom brzinom, "odnosno od najmanje jedne sekunde, ako se vozi u koloni".

Kako je preneo zagrebački Večernji list, u Hrvatskim autocestama (HAC) su, kako bi vozače upozorili na poštovanje bezbednog rastojanja i pomogli im u tome, izradili pilot-projekt putne signalizacije koja će im pomoći u vizualizaciji pomenute dve sekunde, koje pri brzini od 130 km/h znače razmak između vozila od 70 metara.

Tako u HAC-u planiraju da na pravim delovima auto-puta, na kojima se do sada dogodilo najviše nesreća zbog naletanja vozila jednog na drugo, postave horizontalnu i vertikalnu signalizaciju obaveštenja kako bi vozače podsetili da zadrže sigurnu udaljenost u odnosu na vozila ispred.

U HAC-u kažu da se takva signalizacija pokazala uspešnom u evropskoj praksi.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja