DRAMA NA HVARU: Sezonski radnici u hotelu iznenada oboleli od misteriozne bolesti! Vlada panika, svi imaju iste simptome!
Foto: Profimedia

javili su se lekaru

DRAMA NA HVARU: Sezonski radnici u hotelu iznenada oboleli od misteriozne bolesti! Vlada panika, svi imaju iste simptome!

Hrvatska -

U utorak se na ostrvu Hvar pronela vest da se iznenada razboleo veći broj radnika Sunčanog Hvara, najveće hotelske firme na ostrvu, a koji su smešteni u hotelima Bodul i Galeb u Križnoj luci.

Mnogi su posumnjali u trovanje hranom, a jedna pacijentkinja je navodno završila na bolničkom lečenju, prneosi Slobodna Dalmacija.

"U utorak ujutro smo zaista dobili informaciju od radnika Hitne medicinske pomoći u Hvaru o grupisanju pacijenata sa simptomima povraćanja, proliva i grčevima u stomaku. Oni su se, s obzirom na produženi vikend, na Hitnoj medicinskoj pomoći počeli javljati u nedelju, 4. avgusta.

Toj službi se javilo ukupno dvanaest osoba te još njih šest u utorak, u jutarnjoj smeni lekaru primarne zdravstvene zaštite. Možemo potvrditi i to da su svi pacijenti sezonski radnici Sunčanog Hvara te da su smešteni u hotelima Bodul i Galeb", kazala je dr Linda Mihojević, spec. epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo.

Trenutni kapacitet u navedenim hotelima je oko 500 ljudi, a srećna je okolnost da u njima nisu smešteni turisti. Uglavnom, epidemiolozi u saradnji sa sanitarnom inspekcijom vrše nadzor nad obolelima, ostalim radnicima i objektima.

foto: Shutterstock

Međutim, dr Mihojević dodaje da je pojava još u obradi i zato ne mogu govoriti o sigurnom izvoru zaraze, više informacija će imati nakon obavljenih analiza. Ali, mi smo pitali što o svemu ovome kažu u hotelskoj firmi s velikim renomeom, i u zemlji, i u inostranstvu.

"Naša kompanija zapošljava više od 500 sezonskih radnika, od kojih je većina smeštena i koristi usluge prehrane u hotelu Bodul. Od navedenog broja samo kod manjeg broja radnika pojavili su se zdravstveni problemi. Takođe, sve osobe koje su imale navedene tegobe nisu konzumirale hranu isključivo u spomenutom hotelu. Naravno, možemo dodati i to da kontinuirano sarađujemo s nadležnim zdravstvenim službama, te će se tek njihovim nalazom utvrditi radi li se o virozi ili o nekom drugom uzroku", rekla je Marzia Marti iz Sunčanog Hvara.

A viroze zadnjih dana zaista ima na ostrvu, pa nas ne bi čudilo ni da je to uzrok. Radnici koji su zatražili medicinsku pomoć uglavnom nisu imali temperaturu, a pacijentkinja koja je završila na bolničkom lečenju, istovremeno je patila od druge bolesti, pa je zbog toga bilo potrebno da bude zbrinuta baš na ovaj način.

Kurir.rs/Slobodna Dalmacija

Foto: Thinkstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track